Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Počet obyvateľov Egypta dosiahol 100 miliónov

Egypt Foto: TASR/AP

Egypt podobne ako mnohé ďalšie arabské krajiny má pomerne mladé obyvateľstvo - vyše 60 percent z neho tvoria ľudia mladší ako 30 rokov.

Káhira 11. februára (TASR) - Počet obyvateľov Egypta dosiahol 100 miliónov, oznámil v utorok tamojší štatistický úrad. Podľa tlačovej agentúry AFP to zvýrazňuje hrozbu preľudnenia tejto chudobou postihnutej severoafrickej krajiny, kde mnohí žijú v preplnených veľkomestách.

Egypt si udržiava pozíciu najľudnatejšieho arabského štátu a tretej najpočetnejšej africkej krajiny - po Etiópii a Nigérii. Centrálny úrad pre verejnú mobilizáciu a štatistiku (CAPMAS) uviedol, že v Egypte sa nové dieťa narodí zhruba každých 20 sekúnd.

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí minulý týždeň na zasadnutí vládneho kabinetu vyhlásil, že "nárast populácie je najväčšou výzvou štátu a ovplyvňuje národnú bezpečnosť". Vláda vníma populačnú explóziu ako prekážku pre jej plány na ekonomické reformy.

Väčšina Egypťanov žije na len ôsmich percentách územia krajiny - na páse obrábateľnej pôdy pozdĺž povodia rieky Níl. Tento životne dôležitý zdroj pokrýva približne 97 percent potrieb obyvateľstva na vodu.

Pôrodnosť v Egypte za uplynulé tri desaťročia prudko stúpla; každoročne tam príde na svet približne 1,5 milióna detí. V ostatnom čase sa však tento trend spomalil, keďže vláda v Káhire podporuje menšie rodiny.

Pred 30 rokmi žilo v Egypte 57 miliónov obyvateľov. Najnovší prieskum ukázal, že v roku 2017 mala krajina takmer 95 miliónov občanov. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v tom čase vyhlásil, že terorizmus a preľudnenie predstavujú dve najvážnejšie hrozby pre krajinu.

Egypt podobne ako mnohé ďalšie arabské krajiny má pomerne mladé obyvateľstvo - vyše 60 percent z neho tvoria ľudia mladší ako 30 rokov. Približne desať percent Egypťanov žije v zahraničí, väčšina z nich v oblasti Perzského zálivu, kde hľadajú lepšie ekonomické príležitosti.

Podľa štatistiky, ktorú CAPMAS zverejnil minulý rok, takmer jeden z troch Egypťanov žije pod prahom chudoby. Nezamestnanosť v krajine je na úrovni desiatich percent a milióny ľudí vedú nezabezpečený život bez sociálnej ochrany.