Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Islamský štát sa prihlásil k útoku na taliansky konzulát v Káhire

Policajti skúmajú rozbitú fasádu talianskeho konzulátu po výbuchu v egyptskej Káhire 11. júla 2015. Expolóziu, pri ktorej zahynul najmenej jeden človek spôsobila nálož umiestnená v aute. Foto: TASR/AP

Konzulát bol v čase výbuchu zatvorený a nikto z jeho pracovníkov neutrpel zranenia.

Káhira 11. júla (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k dnešnému bombovému útoku na taliansky konzulát v centre egyptskej metropoly Káhira.

"S požehnaním Alaha, vojaci Islamského štátu dokázali odpáliť zaparkované auto, v ktorom sa nachádzalo 450 kilogramov výbušnín, pri hlavnom sídle talianskeho konzulátu v centre Káhiry," uvádza sa na twitterovom účte egyptskej odnože IS.

Skupina súčasne varovala moslimov, aby sa s ohľadom na vlastnú bezpečnosť vyhýbali podobným miestam, ktoré označila za legitímny cieľ "úderov mudžahídov".

Autenticitu vyhlásenia nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Stúpenci IS ho však rýchlo rozšírili prostredníctvom sociálnych sietí, rovnako ako predchádzajúce oznámenia, v ktorých sa táto skupina prihlásila k zodpovednosti za útoky.

V telegrame zaslanom egyptskému prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu útok odsúdil pápež František. Prezidenta Sísího osobne kontaktoval aj taliansky premiér Matteo Renzi.

Mohutný výbuch pred talianskym konzulátom si vyžiadal minimálne jeden život a ôsmich zranených. Zničil niekoľko poschodí historickej budovy a roztrhol vodovodné potrubie. Vytečená voda následne zaplavila ulicu pred talianskou diplomatickou misiou.

Predstaviteľ miestnej polície uviedol, že výbuch spôsobila nálož umiestnená v aute. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil.

Podľa egyptskej štátnej agentúry MENA spôsobila explózia rozsiahle škody na budove talianskeho konzulátu a v jej dôsledku došlo aj k poškodeniu vodovodného potrubia. Konzulát bol v čase výbuchu zatvorený a nikto z jeho pracovníkov neutrpel zranenia.

Výbuch zasiahol jednu z najrušnejších káhirských dopravných tepien, spájajúcu Ramzesovo námestie s historickým centrom mesta, ktoré býva aj skoro ráno uprostred moslimského pôstneho mesiaca ramadán plné ľudí a áut.