Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezident Sísí rozhodol o ďalšom predĺžení výnimočného stavu

Príbuzní stoja nad rakvami koptských kresťanov, ktorí prišli o život pri útokoch islamistov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Egyptská hlava štátu vyhlásila výnimočný stav vlani v apríli po dvoch bombových útokoch na kostoly koptských kresťanov.

Káhira 25. júna (TASR) - Výnimočný stav v Egypte má byť predĺžený o ďalšie tri mesiace. Príslušné rozhodnutie prezidenta Abdala Fattáha Sísího bolo zverejnené v nedeľu v úradnom vestníku, informovala agentúra AP.

Sísí vyhlásil výnimočný stav vlani v apríli po dvoch bombových útokoch na kostoly koptských kresťanov, pri ktorých zahynulo najmenej 46 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. K obom útokom sa neskôr prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Najnovšie predĺženie výnimočného stavu má schváliť parlament v priebehu siedmich dní. Začiatok účinnosti rozhodnutia je stanovený na 14. júla.

Bezpečnostné sily v Egypte dlhodobo bojujú proti militantným islamistom, ktorých aktivita nabrala na sile po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013. Vo februári Sísí spustil rozsiahlu operáciu zameranú proti islamským militantom na Sinajskom polostrove. Operácia prebieha za účasti pozemných, námorných i vzdušných síl a týka sa oblastí severného a stredného Sinaja, niektorých častí delty Nílu a pásma Západnej púšte pozdĺž hranice s Líbyou.