Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sísí varoval Irán, aby sa prestal miešať do záležitostí regiónu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, archívne foto. Foto: TASR/AP

Egyptský prezident však zároveň zdôraznil, že si neželá vojnu a verí v riešenie regionálnej krízy prostredníctvom dialógu.

Šarm aš-Šajch 9. novembra (TASR) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v stredu vyhlásil, že Irán sa musí prestať "miešať" do záležitostí Blízkeho východu a nesmie byť ohrozovaná bezpečnosť krajín Perzského zálivu. Sísí však zároveň zdôraznil, že si neželá vojnu a verí v riešenie regionálnej krízy prostredníctvom dialógu.

Sísí týmito vyjadreniami podporil spojenca Egypta v Perzskom zálive, Saudskú Arábiu, práve v období, keď narastá napätie medzi saudskoarabským kráľovstvom a Iránom. Egyptský líder sa však vyhol agresívnej rétorike, ktorá v posledných dňoch zaznieva z Rijádu.

Saudská Arábia cez víkend pripísala Iránu vinu za to, že povstalci v Jemene, šiitskí húsíovia, vystrelili raketu smerom k saudskoarabskému hlavnému mestu Rijád - a varovala, že to môže pokladať za akt vojny. Saudskoarabskí predstavitelia zároveň obvinili libanonského spojenca Iránu, hnutie Hizballáh, z "vyhlásenia vojny". Kráľovstvo totiž zrejme zosnovalo pád libanonskej vlády, ktorej súčasťou bol aj Hizballáh, keď donútilo jej premiéra odstúpiť.

Egyptský prezident povedal novinárom, že nechce ďalšie napätie v regióne, ale to neznamená, že bude tolerované ohrozovanie arabských krajín.

"Región je už aj tak dosť nestabilný a problematický. Nepotrebujeme nové komplikácie spôsobené Iránom alebo Hizballáhom, takže nepridávame regiónu nové problémy," uviedol Sísí na tlačovej konferencii v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch na pobreží Červeného mora.

"Som proti vojne, krízy dokážeme vyriešiť dialógom," odpovedal Sísí na otázku, či je možná vojna s Iránom alebo Hizballáhom. Ale ako dodal, "bezpečnosť krajín v Perzskom zálive predstavuje červenú čiaru a ostatní sa musia prestať miešať do našich záležitostí a nesmú pomáhať pri stupňovaní napätia".