Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na koptských kresťanov zahynulo 28 ľudí

Egyptský policajt stojí na stráži v na ceste v provincii Minjá. Foto: TASR AP

Zahynuli aj dve deti, ďalších 22 osôb utrpelo zranenia. Asi desiatka útočníkov, ktorí mali k dispozícii tri motorové vozidlá, prepadla autobus, smerujúci do kláštora sv. Samuela v provincii Minjá.

Káhira 26. mája (TASR) - Pri útoku maskovaných ozbrojencov v uniformách na autobus prepravujúci koptských kresťanov v Egypte prišlo dnes podľa aktualizovaných správ krízového štábu v provincii Minjá o život 28 ľudí vrátane dvoch detí, ďalších 22 osôb utrpelo zranenia. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a DPA.

Asi desiatka útočníkov, ktorí mali k dispozícii tri motorové vozidlá, prepadla autobus, smerujúci do kláštora sv. Samuela v provincii Minjá, ležiacom asi na polceste medzi rovnomenným mestom a Káhirou, pričom okamžite začali strieľať. Po prepade ušli z miesta činu.

Útok ostro odsúdila dnes Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov, vlády niektorých krajín vrátane Izraela a Nemecka, ako aj hnutie Hamas.

Koptskí kresťania sú v Egypte opakovane vystavení násiliu.

Teroristické útoky na koptské kostoly v Káhire, Alexandrii a Tantá z decembra 2016 a apríla 2017 si vyžiadali najmenej 75 obetí z radov kresťanskej menšiny v Egypte a množstvo zranených. K týmto akciám sa prihlásil tzv. Islamský štát (IS), k zodpovednosti za dnešný prepad autobusu zatiaľ nikto.

IS však začiatkom mája pohrozil ďalšími útokmi na kresťanov a vyzval moslimov, aby sa vyhýbali miestam, v ktorých sa zhromažďujú kresťania, respektíve cudzinci zo Západu.