Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na policajný konvoj zahynulo na Sinaji najmenej 18 osôb

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Útok sa podľa príslušníkov polície a armády začal odpálením výbušného zariadenia umiestneného na vozovke.

Aríš 11. septembra (TASR) - Najmenej 18 mŕtvych si vyžiadal útok neznámych ozbrojencov na policajný konvoj, ktorý sa odohral dnes na severe nepokojného egyptského Sinajského polostrova.

Útok sa podľa príslušníkov polície a armády začal odpálením výbušného zariadenia umiestneného na vozovke. Explózia zničila alebo zapálila štyri obrnené vozidlá a piate vozidlo prevážajúce zariadenie na rušenie signálov. Militanti následne spustili streľbu z automatických zbraní.

Medzi obeťami sú dvaja policajní nadporučíci a sedem ďalších policajtov utrpelo - spoločne brigádnym generálom - zranenia.

Ako napísala agentúra AP, v tomto regióne ide o útok s najväčším počtom obetí v uplynulých mesiacoch.

Incident sa odohral približne 30 kilometrov západne od mesta Aríš v severnej časti Sinajského polostrova, ktoré je ohniskom už dlhodobého povstania militantov, v súčasnosti vedených džihádistami z Islamského štátu (IS).

Islamisti vystupňovali svoje útoky v Egypte, keď armáda v roku 2013 zvrhla islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K takmer každodennému násiliu dochádza najmä na severe Sinajského polostrova.