Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu nálože zahynuli dvaja egyptskí policajti

Muhammad Mursí Foto: TASR/AP

Islamistickí extrémisti vystupňovali svoje útoky v Egypte, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího.

Káhira 9. júla (TASR) - Dvaja policajti zahynuli a ďalší deviati utrpeli zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej pri ceste, ku ktorému došlo v noci nadnes v meste Aríš na severe egyptského Sinajského polostrova. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie egyptského ministerstva vnútra.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že cieľom bombového útoku bolo vozidlo prepravujúce policajných kadetov.

Islamistickí extrémisti vystupňovali svoje útoky v Egypte, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K násiliu dochádza najmä v provincii Severný Sinaj.

Tamojších militantov v súčasnosti riadi miestna odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa v minulosti prihlásila k zodpovednosti za viacero útokov.

Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti aj za piatkový samovražedný bombový útok na vojenské stanovište na severovýchode Sinajského polostrova, pri ktorom zahynulo najmenej 23 egyptských vojakov a policajtov a ďalších 33 utrpelo zranenia.

Išlo o jeden z najkrvavejších útokov v tejto oblasti za posledný rok.