Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Druhé výročie revolúcie v Egypte poznačili zrážky

Foto: TASR/AP

Hnev protestujúcich sa sústreďuje na prezidenta Muhammada Mursího. Demonštranti ho obviňujú z toho, že on a jeho spojenci z islamistického Moslimského bratstva zradili ciele "revolúcie".

Káhira 25. januára (TASR) - Dva roky po začiatku masových protestov proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi sa dnes tisíce Egypťanov schádzali na demonštrácii proti novej islamistickej vláde.

Ešte pred začiatkom hlavného zhromaždenia na námestí Tahrír v Káhire sa skupiny účastníkov dostali do zrážok s políciou.

Násilnosti medzi policajtmi a odporcami vlády, ktorí chceli preraziť bariéru pred vládnou štvrťou, sa v okolí námestia odohrávali už v noci na dnes. Protestujúci hádzali zápalné fľaše a petardy na policajtov, ktorí nasadili slzotvorný plyn. Zranenia utrpelo 16 ľudí, informovala agentúra Reuters.

Hnev protestujúcich sa sústreďuje na prezidenta Muhammada Mursího. Demonštranti ho obviňujú z toho, že on a jeho spojenci z islamistického Moslimského bratstva zradili ciele "revolúcie", ktorá sa začala 25. januára 2011 a o 17 dní neskôr viedla k odstúpeniu Mubaraka.

Mursí vo štvrtok hovoril v prejave o "kontrarevolúcii" s tvrdením, že protesty riadia "zvyšky Mubarakovho režimu", uviedla agentúra DPA.

Moslimské bratstvo sa rozhodlo, že pri príležitosti dnešného výročia nebude mobilizovať svojich stúpencov do ulíc, čo môže znížiť pravdepodobnosť vážnejšieho konfliktu.