Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Egypt sa chystá podporiť žalobu Juhoafrickej republiky voči Izraelu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Káhira chce podporiť žalobu JAR na MSD "vzhľadom na zhoršujúcu sa závažnosť a rozsah izraelských útokov proti palestínskym civilistom v Pásme Gazy".

Káhira 12. mája (TASR) - Egypt v nedeľu oznámil svoj zámer oficiálne podporiť žalobu Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru AFP.

Káhira chce podporiť žalobu JAR na MSD "vzhľadom na zhoršujúcu sa závažnosť a rozsah izraelských útokov proti palestínskym civilistom v Pásme Gazy", uviedlo vo vyhlásení egyptské ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že Izrael systematicky "útočí na civilistov, ničí infraštruktúru a tlačí Palestínčanov k vysídľovaniu".

JAR koncom decembra minulého roka zažalovala Izrael na pôde hlavného súdu OSN v Haagu za to, že sa podľa nej dopustil porušenia dohovoru o genocíde. Odvolávala sa na násilie zo strany armády a vyjadrenia izraelských politikov a vojenských veliteľov. Izrael žalobu odsúdil a označil ju za nepodloženú a absurdnú.

MSD v januárovom predbežnom rozhodnutí uznal, že v Pásme Gazy existuje riziko genocídy, no Izraelu neprikázal ukončiť tamojšiu vojenskú operáciu. Súd uviedol, že Izrael musí podniknúť všetky opatrenia potrebné na zabránenie genocídnym činom.

Juhoafrická republika najnovšie minulý týždeň požiadala MSD, aby Izraelu prikázal stiahnuť sa z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom, kde sa od vypuknutia bojov v palestínskej enkláve uchýlilo podľa odhadov vyše 1,5 milióna Palestínčanov. Izrael považuje Rafah za poslednú baštu hnutia Hamas v Pásme Gazy.

Egypt v roku 1979 ako vôbec prvá arabská krajina podpísal mierovú dohodu s Izraelom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa však výrazne zhoršili v dôsledku pokračujúcej izraelskej vojenskej operácie proti militantom v Pásme Gazy, ktorá je reakciou na útok hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho októbra.