Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Egypt schválil zákon, ktorý má uľahčiť výstavbu kostolov

Egyptský parlament Foto: TASR/AP

Snahy o výstavbu kostolov na vidieku v južnom Egypte, kde žije kresťanská menšina, v niekoľkých prípadoch vyústili v sektárske násilnosti.

Káhira 31. augusta (TASR) - Egyptský parlament v utorok schválil prvý zákon upravujúci výstavbu kostolov v krajine, kde je väčšina obyvateľstva moslimská. Informovala o tom egyptská štátna tlačová agentúra MENA.

Citovala predsedu parlamentu Aliho Abdala Ála, ktorý v závere utorňajšieho zasadnutia povedal, že za nový zákon hlasovali dve tretiny 596-člennej Snemovne reprezentantov, prevažne stúpenci prezidenta Abdala Fattáha Sísího.

Predseda parlamente telefonoval hlave koptskej ortodoxnej cirkvi, alexandrijskému pápežovi Tawadrosovi, aby mu zablahoželal k schváleniu zákona. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

Podľa textu zákona, ktorý zverejnil denník al-Ahrám, guvernéri provincií budú musieť reagovať na akúkoľvek žiadosť o budovy na kostoly do štyroch mesiacov a zdôvodniť, ak žiadosť odmietnu.

Egyptskí kresťania, ktorí patria prevažne ku koptskej ortodoxnej cirkvi a tvoria odhadom asi 10 percent populácie, sa už dlho sťažovali na problémy pri vybavovaní povolenia na výstavbu kostolov. Úrady údajne ignorovali ich žiadosti, v niektorých prípadoch údajne v obave z nahnevaných reakcií miestnych moslimov.

Snahy o výstavbu kostolov na vidieku v južnom Egypte, kde žije kresťanská menšina, v niekoľkých prípadoch vyústili v sektárske násilnosti. Mnohé dediny v južnom Egypte nemajú žiadne kostoly a kresťania musia do kostola cestovať alebo sa bohoslužby konajú v neschválených budovách, čo tiež vyvoláva napätie.

Zrevidovaná ústava z roku 2014 zakotvuje, že parlament schváli zákon o kostoloch.

Návrh zákona bol konzultovaný s koptskou ortodoxnou cirkvou a parlament ho schválil bez akejkoľvek úpravy.