Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Egyptskí kresťania pochovávali obete piatkového útoku islamistov

Príbuzní stoja nad rakvami koptských kresťanov, ktorí prišli o život pri piatkovom útoku islamistov na juhu Egypta Foto: TASR/AP

Útok na autobus s koptskými kresťanmi, ku ktorému došlo v piatok na juhu Egypta si vyžiadal 32 obetí na životoch.

Káhira 27. mája (TASR) - Stovky smútiacich ľudí sa dnes v Egypte zúčastnili na pohreboch koptských kresťanov, ktorí prišli o život pri piatkovom útoku na juhu krajiny. K útoku, ktorého terčom bol autobus prevážajúci koptských pútnikov, sa dnes prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

Telá štyroch obetí pochovali v provinciách ležiacich blízko kláštora sv. Samuela, kam pútnici v piatok smerovali. Osem obetí pochovali priamo v areáli kláštora ležiaceho v provincii Minjá. Na tento účel tam vznikol nový cintorín nazvaný Mučeníci.

Miestny kňaz vo svojej smútočnej kázni uviedol, že egyptskí kresťania platia daň za svoj politický postoj z roku 2013, keď podporili armádu, ktorá po mohutným protivládnych protestoch zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Piatkový útok spáchali maskovaní ozbrojenci v uniformách, ktorí zaútočili na autobus prepravujúci koptských kresťanov. Podľa zdrojov egyptskej vlády pritom zahynulo 29 ľudí vrátane dvoch detí.

K zodpovednosti sa prihlásili islamisti

Dvadsaťtri ľudí prišlo o život a 25 ďalších utrpelo zranenia v južnom Egypte pri útoku na autobus prevážajúci koptských kresťanov. Ozbrojenci mali zaútočiť na autobus, ktorý smeroval do kláštora svätého Samuela v provincii Minjá, približne 220 kilometrov južne od Káhiry.
Foto: TASR/AP
K zodpovednosti za útok na autobus s koptskými kresťanmi sa dnes prihlásila skupina napojená na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

IS dnes prostredníctvom tlačovej agentúry Amák vo svojom vyhlásení zverejnený na internete informoval, že útok v provincii Minjá si vyžiadal 32 obetí na životoch. Egyptská vláda podľa agentúry DPA uvádza bilanciu 29 obetí.

V reakcii na tento posledný zo série útokov na príslušníkov kresťanskej komunity v Egypte dnes lietadlá egyptskej armády zničili niekoľko objektov "teroristov" v Líbyi. Stalo sa tak v rámci odvety za piatkový útok.

Egyptská armáda dnes informovala, že "sústredené" nálety v Líbyi mali za následok "úplné zničenie" vybraných cieľov vrátane výcvikových centier teroristov zapletených do piatkového útoku v juhoegyptskej provincii Minjá.

Armáda oznámila, že jej lietadlá sa po úspešnom splnení svojej misie vrátili na základne. Bližšie podrobnosti armáda neoznámila. Štátna televízia však medzičasom informovala, že nálety egyptského letectva na ciele v Líbyi trvajú aj naďalej. Egyptské médiá oznámili, že pri náletoch boli zasiahnuté zariadenia ozbrojenej skupiny napojenej na teroristickú sieť al-Káida nachádzajúce sa v meste Darná na východe Líbye.

V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.