Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Egypt posilní pred sviatkami bezpečnostné opatrenia

Ľudia si obzerajú škody po samovražednom útoku v koptskom kostele v egyptskom meste Tanta 9. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Väčšina doterajších útokov v Egypte sa zameriavala na bezpečnostné zložky a tamojšiu kresťanskú komunitu.

Káhira 17. decembra (TASR) - Egypt s blížiacimi sa vianočnými a novoročnými sviatkami plánuje posilniť ochranu verejných priestranstiev a aj kostolov menšiny koptských kresťanov, ktoré sa od vlaňajška stali opakovane terčmi útokov extrémistov s tragickými následkami. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Polícia nebude preukazovať "žiadnu zhovievavosť a bude konať rozhodne s tými, ktorí sa pokúšajú podkopať stabilitu" Egypta, povedal v tejto súvislosti egyptský minister vnútra, ktorého v nedeľu vo svojom vysielaní citovala štátna televízia.

Minister ďalej v čase nadchádzajúcich sviatkov nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení na verejných námestiach a dôležitých miestach.

Militanti zrealizovali v uplynulých mesiacoch niekoľko útokov na kostoly a miesta, kde sa zhromažďujú príslušníci kresťanskej a moslimskej komunity.

Vlani v decembri prišlo pri samovražednom útoku na kostol nadväzujúci na hlavnú katedrálu v Káhire o život 25 osôb. V apríli počas Kvetnej nedele zahynulo pri dvojitom samovražednom útoku na koptské kostoly 47 ľudí. V dôsledku tohto incidentu vyhlásili v Egypt výnimočný stav.

V máji útočili militanti na autobus s koptskými veriacimi smerujúcimi do kláštora v južnom Egypte a zabili 28 z nich.

K zodpovednosti za všetky spomínané incidenty sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS).

V novembri sa v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, metropoly provincie Severný Sinaj, odohral najkrvavejší čin v novodobých dejinách Egypta. Pri teroristickom útoku na mešitu Bir al-Abd tam zahynulo najmenej 305 moslimských veriacich. Úrady z tohto masakru podozrievajú sinajskú odnož teroristickej organizácie IS.

Väčšina doterajších útokov v Egypte sa zameriavala na bezpečnostné zložky a tamojšiu kresťanskú komunitu. Útoky na mešity sú vo väčšinovo moslimskom Egypte ojedinelé.