Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Výsledky prezidentských volieb v Egypte oznámia vo štvrtok

Foto: TASR/AP

Moslimské bratstvo vychádza z predbežného 95-percentného sčítania hlasov z viac než 13-tisíc volebných miestností.

Káhira 18. júna (TASR) - Výsledky egyptských prezidentských volieb oznámia vo štvrtok. Agentúre Reuters to dnes povedal člen volebnej komisie s tým, že komisia stále dáva dohromady výsledky z jednotlivých volebných miestností.

Tímy oboch kandidátov - Muhammada Mursího z Moslimského bratstva aj bývalého veliteľa letectva Ahmada Šafíka - s odvolaním sa na vlastné neoficiálne sčítanie vyhlásili, že získali viac hlasov.

"Nemáme nič spoločné so zverejnenými výsledkami. Zrátame výsledky, ktoré dostaneme, preskúmame odvolania a v princípe výsledky oznámime vo štvrtok," povedal člen volebnej komisie. Dodal, že komisia stále čaká na výsledky z hlasovacích miestností, kde stále môže prebiehať zratúvanie hlasov.

Egyptské voľby vyhral Muhammad Mursi, tvrdí Moslimské bratstvo

Moslimské bratstvo vyhlásilo na svojej internetovej stránke, že jeho kandidát Muhammad Mursi vyhral egyptské prezidentské voľby.

"Mursi je prvý civilista, ktorý sa stal demokraticky zvoleným egyptským prezidentom," tvrdia islamisti na svojej stránke.

Moslimské bratstvo vychádza z predbežného 95-percentného sčítania hlasov z viac než 13-tisíc volebných miestností.

Mursi v ňom získal 52 percent hlasov, zatiaľ čo jeho súper a bývalý generál letectva Ahmad Šafík 48 percent. Rozdiel medzi kandidátmi tvorí približne milión hlasov, čo podľa islamistov znamená, že zvyšné hlasy už výsledok volieb v prospech Šafíka nezvrátia.

Oficiálne výsledky budú známe vo štvrtok, 21. júna.