Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Egypte vykonali prvý rozsudok smrti nad Mursího stúpencom

Na snímke z egyptskej štátnej TV zosadený egyptský prezident Muhammad Mursí, archívne foto Foto: TASR/AP

Ide vôbec o prvý výkon rozsudku smrti nad stúpencom zakázaného Moslimského bratstva počas funkčného obdobia súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího, ktorý je v úrade od vlaňajšieho júna.

Káhira 7. marca (TASR) - Islamistu obvineného z vraždy počas nepokojov v polovici roka 2013 popravili dnes v Egypte. Ako podľa agentúry Reuters oznámilo káhirské ministerstvo vnútra, ide vôbec o prvý výkon rozsudku smrti nad stúpencom zakázaného Moslimského bratstva počas funkčného obdobia súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího, ktorý je v úrade od vlaňajšieho júna.

Radikálny islamista menom Mahmúd Hasan Ramadán, ktorý nebol oficiálnym členom bratstva, bol popravený obesením v spojitosti s incidentom, pri ktorom počas nepokojov proti zvrhnutiu zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího boli zhadzované z budovy deti, uviedlo ministerstvo v komuniké na svojej facebookovej stránke.

Mursího Moslimské bratstvo zvrhla armáda v júli 2013 po masových protestoch proti jeho vládnutiu. Súdy v Egypte odvtedy odsúdili na smrť stovky údajných podporovateľov a stúpencov bratstva - mnohých aj na hromadných súdnych procesoch, ktoré vlády zahraničných krajín i ľudskoprávne organizácie kritizovali ako porušenie medzinárodného práva.