Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Egypt vypovedal dohodu o dodávkach plynu do Izraela

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Izraelská televízia označila jednostranné vypovedanie dohody za úder pre mierovú dohodu medzi Izraelom a Egyptom z roku 1979.

Jeruzalem 22. apríla (TASR) - Egyptské energetické spoločnosti vypovedali dlhodobú dohodu o dodávkach plynu do Izraela. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na jednu zo zainteresovaných spoločností.

Izraelská televízia označila jednostranné vypovedanie dohody za úder pre mierovú dohodu medzi Izraelom a Egyptom z roku 1979.

Egyptské firmy oboznámili s ukončením dohody partnerov z medzinárodnej spoločnosti East Mediterreanean Gas Company (EMG), ktorá prevádzkuje plynovod vedúci z Egypta do Izraela.

Od vlaňajšieho zvrhnutia egyptského prezidenta Husního Mubaraka sa plynovod stáva terčom opakovaných bombových útokov a sabotáží zo strany islamských militantov.

Spoločnosť EMG označila rozhodnutie egyptských firiem za nezákonné a dôrazne vyzvala na jeho prehodnotenie, pričom s spolu s ostatnými medzinárodnými partnermi zvažuje ďalšie právne a politické kroky.

Šéf egyptskej plynovej spoločnosti EGAS zdôvodnil vypovedanie zmluvy tým, že Izrael nezaplatil za plyn už štyri mesiace. Zdôraznil, že išlo o čisto komerčné, a nie politické rozhodnutie. Izraelské ministerstvo zahraničných poprelo tvrdenia o nezaplatení zmluvných záväzkov.

Dohoda o dodávkach plynu do Izraela vyvolávala silný odpor mnohých Egypťanov, podľa ktorých sa plyn predával za príliš nízke ceny.