Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Egypt vyslal na Sinaj bojové vrtuľníky

Do sinajskej metropoly Aríš už dorazili najmenej dve bojové helikoptéry a ďalšie sú na ceste.

Aríš 6. augusta (TASR) - Egyptská armáda vyslala na Sinajský polostrov bojové vrtuľníky, ktoré majú pomôcť pri pátraní po militantoch zodpovedných za nedeľňajší krvavý útok na pohraničníkov. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z egyptskej bezpečnosti a armády.

Do sinajskej metropoly Aríš už dorazili najmenej dve bojové helikoptéry a ďalšie sú na ceste. Egyptská armáda sa momentálne pripravuje na vojenskú operáciu proti militantom v oblasti.

Nový egyptský prezident Muhammad Mursí sa dnes snažil ubezpečiť zahraničie, že Egypt je napriek udalostiam z nedele dôveryhodnou turistickou destináciou.

"Egypt je stále pevnou, stabilnou a bezpečnou krajinou pre turistov," zdôraznil podľa agentúry RIA Novosti Mursí v televíznom prejave k národu. Egypt je, povedal prezident, bezpečnejšou krajinou než pred vlaňajšou revolúciou.

Maskovaní ozbrojenci v nedeľu večer na stanovišti pri hraniciach s Izraelom zabili 16 a zranili sedem egyptských vojakov. Útočníci následne prerazili autami bezpečnostné oplotenie do Izraela, kde ich zneškodnila izraelská armáda. Ako uviedol minister obrany židovského štátu Ehud Barak, pri pokuse o narušenie štátnych hraníc bolo zabitých osem ozbrojencov.

Podľa egyptského predstaviteľa, citovaného agentúrou Reuters, útok vykonali "džihádistické živly", ktoré prenikli do Egypta z palestínskeho pásma Gazy.

Egyptské úrady reagovali zatvorením hraničného priechodu do Gazy na neurčitú dobu. Súčasne uzatvorili cestu zo stredomorského pobrežia na severný Sinaj, využívanú turistickými autobusmi.