Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Egypťania hlasujú v prvých prezidentských voľbách po páde Mubaraka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa prieskumov verejnej mienky sú favoritmi dvaja kandidáti, ktorí majú podporu okolo 15-16 percent.

Káhira 23. mája (TASR) - V Egypte sa dnes začalo hlasovanie v dvojdňových prezidentských voľbách, ktoré rozhodnú o novej hlave štátu po vlaňajšom páde režimu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka v ľudovom povstaní.

Hlasovacie miestnosti sa otvorili o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ), hlasuje sa do 18.00 h.

Podľa prieskumov verejnej mienky sa neočakáva víťazstvo ani jedného z 12 kandidátov v prvom kole, na čo by úspešný kandidát potreboval zisk nadpolovičnej väčšiny všetkých odovzdaných hlasov. Prípadné druhé kolo sa uskutoční v polovici júna.

Odovzdať hlasovací lístok na veľvyslanectvách už mohli minulý týždeň Egypťania žijúci v zahraničí. Tieto hlasy už spočítali, ale tieto výsledky sa zverejnia až po skončení celkového hlasovania.

Podľa prieskumov verejnej mienky sú favoritmi dvaja kandidáti, ktorí majú podporu okolo 15-16 percent. Ahmad Šafík, posledný premiér zvrhnutého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, prevzal v ostatnom prieskume mierne vedenie pred dlhodobo obľúbenejším Amrom Músom, bývalým egyptským ministrom zahraničných vecí a exšéfom Ligy arabských štátov (LAŠ).

Z prieskumov vyplynulo, že tesne pred začiatkom hlasovania bolo približne 30 percent voličov nerozhodnutých.