Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Egyptské úrady zadržali dcéru duhovného vodcu Moslimského bratstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dnes na ňu a jej manžela uvalili úrady 15-dňovú vyšetrovaciu väzbu.

Káhira 3. júla (TASR) - Egyptské úrady zadržali dcéru a zaťa duchovného vodcu panarabského hnutia Moslimské bratstvo, ktorý žije momentálne v exile v Katare. Informovala o tom agentúra AP.

Úrad egyptského generálneho prokurátora dnes vo vyhlásení spresnil, že dcéra duchovného vodcu Jusúfa Karadáwího - Úla - a jej manžel Husam Chaláf boli zadržaní v nedeľu v jednom zo stredomorských letovísk pre podozrenie z členstva v teroristickej organizácii. Dnes na nich úrady uvalili 15-dňovú vyšetrovaciu väzbu.

Po tom, ako bol v roku 2013 v Egypte zosadený islamistický prezident Muhammad Mursí, bolo Moslimské bratstvo, ktorého bol Mursí členom, označené za teroristickú organizáciu. Odvtedy boli pri potýčkach s políciou zabité alebo uväznené stovky členov Moslimského bratstva alebo ich sympatizantov.

Karadáwího v Egypte v neprítomnosti odsúdili na trest smrti. Jeho meno je na sankčnom zozname Egypta, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Bahrajnu - teda štvorice krajín, ktorá teraz vedie diplomatický spor s Katarom.

Karadáwí je egyptský islamský teológ, právnik, kazateľ a publicista. Svoje komentáre zverejňuje prostredníctvom pravidelnej relácie v televízii al-Džazíra. Predpokladá sa, že jeho príhovor sleduje okolo 60 miliónov ľudí. Patrí k najvplyvnejším učencom a morálnym autoritám islamského sveta. Schvaľuje samovražedné atentáty proti ľuďom, ktorých považuje za nepriateľov islamu.