Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Egyptský parlament schválil predĺženie výnimočného stavu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Egypt už roky bojuje proti islamským extrémistom operujúcim na nepokojnom Sinajskom polostrove.

Káhira 12. júla (TASR) - Výnimočný stav v Egypte predĺžia o ďalšie tri mesiace s platnosťou od 25. júla. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia egyptského parlamentu. Informovala o tom egyptská tlačová agentúra (MENA).

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí výnimočný stav vyhlásil v apríli 2017 po tom, ako skupina napojená na Islamský štát (IS) uskutočnila bombové útoky na dva koptské kostoly, pri ktorých prišlo o život najmenej 44 ľudí, píše Africká tlačová agentúra (ANA). Výnimočný stav bol pôvodne vyhlásený len na tri mesiace a odvtedy opakovane predlžovaný.

Egypt už roky bojuje proti islamským extrémistom operujúcim na nepokojnom Sinajskom polostrove. Ich aktivity nabrali na sile po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013. Militanti útočia najmä na bezpečnostné zložky a na kresťanov.

Vlani vo februári Sísí spustil rozsiahlu operáciu proti militantom na Sinaji.

Káhira však v rámci výnimočného stavu podniká zákroky a razie aj proti politickej opozícii a voči novinárom, aktivistom a zamestnancom mimovládnych organizácií. Mnohých z nich úrady pozatýkali.

Prezidentský dekrét o výnimočnom stave udeľuje egyptskej polícii a armáde mimoriadne právomoci vo vzťahu k politickým oponentom, militantom a každému, koho označia za bezpečnostnú hrozbu.

V súlade s egyptskou ústavu musí rozhodnutie prezidenta o predĺžení výnimočného stavu vždy odhlasovať aj parlament.