Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Egyptský prezident neočakávane pricestoval na nepokojný Sinaj

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, archívne foto Foto: TASR/AP

Prezident sa oboznámil s aktuálnym vývojom vojenských operácií proti džihádistom na Sinaji.

Aríš 4. júla (TASR) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vykonal dnes vopred neohlásenú inšpekciu jednotiek na nepokojnom Sinajskom polostrove. Tento týždeň došlo v oblasti k intenzívnym bojom medzi egyptskými bezpečnostnými silami a militantmi napojenými na Islamský štát (IS), ktoré si vyžiadali vyše 100 životov.

Na záberoch egyptskej štátnej televízie bolo vidno Sísího oblečeného v uniforme, ako si podáva ruky s predstaviteľmi armády nasadenými v guvernoráte Severný Sinaj, hraničiacom s pásmom Gazy a Izraelom. Prezident sa oboznámil s aktuálnym vývojom vojenských operácií proti džihádistom na Sinaji, komentovala zábery televízia.

K zodpovednosti za stredajšie koordinované útoky na viac ako 15 armádnych a policajných stanovíšť na polostrove sa prihlásila džihádistická skupina Sinajská provincia, ktorá je egyptskou odnožou extrémistickej organizácie IS. Islamisti tiež podnikli útok na mesto Šajch Zuwajd neďaleko Gazy.

Egyptská armáda reagovala rozsiahlou protiofenzívou s nasadením bojového letectva. Podľa údajov egyptskej armády počas útokov a následných bojov zahynulo vyše 100 militantov a 17 vojakov. Neoficiálne správy však hovoria až o desiatkach zabitých egyptských vojakoch.