Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Egyptský prezident sľúbil odvetu za útok v mešite

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP Sísí označil útok za zbabelý a zdôraznil, že Egypt vytrvá vo vojne proti terorizmu.

Káhira 24. novembra (TASR) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil tvrdú odvetu za piatkový teroristický útok na šiitskú mešitu na severe Sinajského polostrova.

"Na tento čin teroristov odpovieme tvrdou silou. Armáda a polícia sa v nadchádzajúcom období s plnou silou oplatia za našich mučeníkov," vyhlásil Sísí v televíznom prejave, z ktorého citovala agentúra DPA.



Podľa agentúry AP Sísí označil útok za "zbabelý". Zdôraznil, že Egypt vytrvá vo vojne proti terorizmu. "Utrpenie obetí nebolo zbytočné," uviedol s tým, že to len "dodá na našej naliehavosti" v boji proti terorizmu.

Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj. Zatiaľ neznámi páchatelia odpálili v mešite výbušné zariadenia a potom spustili paľbu do veriacich. Zabili vyše 235 ľudí a okolo 100 ďalších zranili. Miestne úrady z útoku podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Útok medzitým odsúdili už viacerí svetoví lídri a vyjadrili sústrasť rodinám obetí.

Americký prezident Donald Trump označil útok na "nevinných a bezbranných" ľudí za "ohavný a zbabelý".

"Svet nemôže tolerovať terorizmus, musíme ich vojensky poraziť a zdiskreditovať extrémistickú ideológiu, ktorá tvorí základ ich existencie!" napísal Trump na Twitteri.

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal Sísímu sústrastný telegram, informovala agentúra TASS. "Zabíjanie civilistov počas modlitieb v mešite je prejavom krutosti a cynizmu. Opäť raz vidíme, že koncept ľudskej morálky je teroristom úplne neznámy," uviedol Putin a zároveň potvrdil, že Rusko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s Egyptom v boji proti medzinárodným teroristickým silám.