Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Egyptský súd oslobodil 43 pracovníkov mimovládnych organizácií

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Verdikt ukončil sedem rokov trvajúci spor, ktorý sa začal po zvrhnutí bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka počas povstania v roku 2011.

Káhira 20. decembra (TASR) - Egyptský súd vo štvrtok oslobodil 43 pracovníkov mimovládnych organizácií, ktorí boli obvinení, že pre domáce aj zahraničné organizácie získavali financie protiprávnym spôsobom, informovala agentúra AP. Organizácia Amnesty International (AI) sa vyjadrila, že rozhodnutie je krok správnym smerom.

Verdikt ukončil sedem rokov trvajúci spor, ktorý sa začal po zvrhnutí bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka počas povstania v roku 2011.

Súd nižšej inštancie v roku 2013 pracovníkov mimovládnych organizácií vrátane občanov USA a Nemecka uznal za vinných. Egyptský najvyšší súd v apríli tohto roka verdikt zamietol a nariadil nový proces, ktorý vyvrcholil vo štvrtok.

Egyptské ozbrojené sily tvrdili, že protesty proti Najvyššej rade ozbrojených síl (SCAF) -, ktorá sa ujala dočasnej vlády po zosadení Mubaraka medzi februárom 2011 a júnom 2012 - boli financované cudzincami. Nariadili razie v kanceláriách mimovládnych organizácií. Amnesty Inernational pripomenula, že verdikt sa týka len financovania medzinárodných organizácií. Vyšetrovanie egyptských organizácií stále pokračuje a desiatky ich zamestnancov sú stále ohrozené.