Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Egyptský súd potvrdil doživotné tresty pre vodcov Moslimského bratstva

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Egypte, Rusku a viacerých islamských krajinách je Moslimské bratstvo považované za teroristickú organizáciu.

Káhira 11. júla (TASR) - Egyptský najvyšší odvolací súd potvrdil v nedeľu doživotné väzenské tresty pre desiatich predstaviteľov zakázaného Moslimského bratstva vrátane jeho hlavného vodcu Muhammada Badíju. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na egyptské štátne médiá.

Badíja a ďalší deviati lídri Bratstva boli v roku 2019 odsúdení na doživotie, keď ich usvedčili z organizovania masových útekov väzňov počas revolúcie z roku 2011, zodpovednosti za smrť policajtov a spolupráce so zahraničnými militantnými skupinami Hamas a Hizballáh.

Vynesené tresty boli v nedeľu potvrdené v rámci odvolacieho konania a sú už konečné.

Egyptská armáda v roku 2013 zvrhla režim islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorý bol spriaznený s Moslimským bratstvom.

Vodcu Bratstva Muhammada Badíju (77) odvtedy v rôznych kauzách odsúdili na smrť a na niekoľko doživotných trestov. Podobne dopadli aj viacerí ďalší predstavitelia tohto islamistického hnutia a vo väzení skončili aj desaťtisíce jeho členov.

Hromadné zatýkanie a procesy so stúpencami Moslimského bratstva a udeľované prísne tresty vyvolali kritiku ľudskoprávnych aktivistov v Egypte aj v zahraničí. V Egypte, Rusku a viacerých islamských krajinách je Moslimské bratstvo považované za teroristickú organizáciu.