Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Egyptský súd potvrdil rozsudky smrti pre členov Moslimského bratstva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odsúdení na trest smrti čelia obvineniam z ozbrojovania zločineckých skupín i prechovávania strelných zbraní a streliva... a materiálu na výrobu bômb, uviedol súd vo svojom rozsudku.

Káhira 14. júna (TASR) - Egyptský súd potvrdil v pondelok rozsudky smrti pre 12 členov zakázaného islamistického hnutia Moslimské bratstvo, vrátane dvoch jeho vedúcich predstaviteľov. Informovala o tom agentúra AFP.

Súd týmto rozsudkom uzavrel prípad súvisiaci s protestom v slávnej káhirskej mešite moslimskej svätice Rábie Adawíje (rábia znamená po arabsky štvrtá), kde egyptské bezpečnostné sily v auguste 2013 zabili stovky ľudí, keď rozháňali stúpencov prvého egyptského demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, ktorí tam na protest proti jeho zosadeniu táborili sedem týždňov. Mursí vzišiel z radov hnutia Moslimské bratstvo.

Odsúdení na trest smrti čelia obvineniam z "ozbrojovania zločineckých skupín i prechovávania strelných zbraní a streliva... a materiálu na výrobu bômb," uviedol súd vo svojom rozsudku. Ďalšie obvinenia sa týkajú "zabitia policajtov... neuposlúchnutia úradov... a ničenia verejného majetku". Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.

Ako uvádza AFP, kasačný súd okrem toho znížil na doživotie tresty vymerané ďalším 31 členom Moslimského bratstva usvedčenými v tomto prípade už súdom nižšej inštancie.

V roku 2018 egyptský súd v prípade spomínaného protestu v Káhire odsúdil na trest smrti 75 ľudí a mnohým ďalším udelil rôzne tresty odňatia slobody.

Ľudskoprávne organizácie označili incident zo 14. augusta 2013 za vôbec najkrvavejší v moderných dejinách Egypta. Tamojšie úrady sa bránili tvrdením, že členovia Moslimského bratstva boli ozbrojení a ich rozohnanie s použitím sily bolo nevyhnutnou protiteroristickou operáciou.

Moslimské bratstvo bolo v roku 2013 v Egypte úradne zakázané a neskôr označené za teroristickú organizáciu po tom, ako sa vojenský prevrat, ktorý viedol súčasný egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, skončil Mursího zosadením. Členovia a stúpenci hnutia sú odvtedy vystavení tvrdým represáliám egyptských úradov.