Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Eiffelova veža oslávi 130. narodeniny veľkolepou svetelnou šou

Eiffelova veža Foto: TASR/AP

Veža je dielom firmy staviteľa Gustava Eiffela a navrhli ju pre Svetovú výstavu v roku 1889. Vtedy sa zároveň oslavovalo 100. výročie Francúzskej revolúcie.

Paríž 15. mája (TASR) - Paríž oslavuje v stredu 130. narodeniny svetoznámej Eiffelovej veže a pri tejto príležitosti je pripravená veľkolepá laserová šou, ktorá bude rekapitulovať celú históriu pamätihodnosti.

Najprv pod monumentom, známym ako Železná dáma, zorganizovali gigantickú akciu - "občerstvenie" až pre 1300 pozvaných detí.

Na fasáde veže sa uskutoční 12-minútová laserová svetelná šou, ktorá sa začne v stredu večer o 23.00 h SELČ a budú ju opakovať do piatka. Bude zdarma a uvidia ju aj z neďalekých štvrtí. Na vežu vyliezli profesionálni horolezci a pripevnili tam svetlá pre dosiaľ nevídanú šou, avizovala tlačová agentúra AP.

Na vrch kovovej konštrukcie v blízkosti rieky Seina vyjde každý rok približne šesť miliónov ľudí, okrem ďalších davov návštevníkov, ktorí si ju prídu aspoň pozrieť.

Veža je dielom firmy staviteľa Gustava Eiffela a navrhli ju pre Svetovú výstavu v roku 1889. Vtedy sa zároveň oslavovalo 100. výročie Francúzskej revolúcie. V tom čase bola Eiffelova veža najvyššou budovou na svete a vďaka prísnym pravidlám plánovania mesta sa aj dnes výrazne týči do výšky nad panorámou Paríža.

Eiffelovu vežu sprístupnili verejnosti prvýkrát 15. mája 1889, niekoľko dní po jej slávnostnom otvorení na Svetovej výstave.