Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

TOTO sú najlepšie a najhoršie mestá pre život na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rebríček zahŕňa 140 miest sveta a posudzuje v nich stabilitu, zdravotnú starostlivosť, kultúru, životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúru.

Sydney 14. augusta (TASR) - Austrálsky Melbourne po siedmich rokoch kraľovania stratil svoju pozíciu mesta, v ktorom sa žije najlepšie na svete. Hlavné mesto austrálskeho štátu Viktória totiž z trónu zosadila rakúska metropola Viedeň. Vyplýva to z rebríčka, ktorú zostavila poradenská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU). Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Rebríček zahŕňa 140 miest sveta a posudzuje v nich stabilitu, zdravotnú starostlivosť, kultúru, životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúru.

"Ježiškov trh" na Radničnom námestí s vyzdobenými stromami a vianočnými stánkami, má sedemstoročnú históriu.
Foto: TASR/Vladimír Benko

Po Viedni a Melbourne sa umiestnili Osaka (Japonsko), Calgary (Kanada) a Sydney (Austrália). Na šiestom až desiatom mieste skončili Tokio (Japonsko), Vancouver (Kanada), Toronto (Kanada), Kodaň (Dánsko) a Adelaide (Austrália).

Hamburg ako doposiaľ jediné nemecké mesto medzi najlepšími miestami na život na svete svoju pozíciu v prvej desiatke stratilo. Spolu s ním vypadli aj fínske Helsinki, austrálsky Perth a novozélandský Auckland. Nie však kvôli klesajúcej životnej úrovni, ale v dôsledku zlepšenia situácie v súperiacich mestách.

Na samom konci rebríčka skončil Damask (Sýria); pred ním sú Dháka (Bangladéš), Lagos (Nigéria), Karáči (Pakistan) a Port Moresby (Papua-Nová Guinea).

Trh v Indii.
Foto: TASR/AP

Viedeň a Melbourne delí iba 0,7 percentuálneho bodu. Rebríček osobitne oceňuje i zlepšenie verejnej dopravy v japonskej Osake, ako aj pretrvávajúci pokles miery zločinnosti. Viedlo to k vyššiemu hodnoteniu infraštruktúry a stability v tomto japonskom meste.

Kambodža.
Foto: TASR/AP

Dlhodobejšia relatívna stabilita v západnej Európe prispela k tomu, že si niekoľko miest - s výnimkou poľskej metropoly Varšava - v porovnaní s predchádzajúcim rokom zlepšilo skóre v súvislosti s hrozbou terorizmu.