Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

EK apeluje na Poľsko, aby pozastavilo ťažbu hnedého uhlia v bani Turów

Na archívnej snímke z 19. novembra 2019 hnedouhoľná baňa Turów, ktorá sa nachádza pri česko-poľských hraniciach. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki krátko po vynesení rozsudku označil rozhodnutie súdu za "neprimerané" a nezlučiteľné s princípmi EÚ.

Brusel/Varšava 22. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v sobotu upozornila poľskú vládu, aby dodržala nariadenie Súdneho dvora Európskej únie (CJEU) a bezodkladne pozastavila ťažbu v hnedouhoľnej bani Turów nachádzajúcej sa pri česko-poľských hraniciach. Informovala o tom agentúra DPA.

"Poľské úrady musia vyhovieť dočasnému nariadeniu CJEU... až do vynesenia právoplatného rozsudku," citovala agentúra Komisiu. Zároveň predstavitelia EK pre agentúru uviedli, že kroky poľskej budú v tejto súvislosti monitorovať.

CJEU nariadil pozastavenie ťažby v bani Turów na žiadosť Česka v piatok. Pozastavenie ťažby v bani zostane podľa súdu v platnosti, kým v tomto prípade nebude oznámený definitívny verdikt.

České ministerstvo životného prostredia ešte 26. februára oznámilo, že v súvislosti s plánovaným rozšírením bane Turów podala ČR na Poľsko na pôde CJEU žalobu. Česko žiadalo zastavenie ťažby v bani z dôvodov negatívneho vplyvu na životné prostredie.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki krátko po vynesení rozsudku označil rozhodnutie súdu za "neprimerané" a nezlučiteľné s princípmi EÚ, píše DPA.

"Chod poľských domovov, škôl, nemocníc a podnikov závisí od stabilnej činnosti (bane) Turów," píše sa vo vyjadrení premiéra Morawieckieho.

Varšava v apríli Súdny dvor EÚ požiadala, aby žiadosť Českej republiky o pozastavenie ťažby zamietol, píše spravodajský server iROZHLAS.cz. Poľské ministerstvo životného prostredia 28. apríla bani Turów predĺžilo povolenie na ťažbu až do roku 2044.