Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

EK chce od Poľska vysvetlenie o vydávaní nelegálnych schengenských víz

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Reakcia EK nasleduje potom, ako zástupcovia nemeckej vlády požiadali poľských predstaviteľov o upresnenie počtu víz vydaných niektorými poľskými konzulátmi v Afrike a Ázii.

Brusel 20. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu vyzvala Poľsko, aby do dvoch týždňov poskytlo "vysvetlenia" v súvislosti s obvineniami, že poľské konzuláty a zmluvní partneri vydávali schengenské víza za úplatky. Na vyjadrenie hovorkyne eurokomisie upozornil spravodajca TASR.

Správy o škandále "sú veľmi znepokojujúce" a podnietili eurokomisárku pre vnútorné záležitosti Ylvu Johanssonovú, aby napísala list poľským orgánom "so žiadosťou o vysvetlenie", uviedla hovorkyňa EK pre vnútorné záležitosti, migráciu a vnútornú bezpečnosť Anitta Hipperová v stredu novinárom v Bruseli.

Reakcia EK nasleduje potom, ako zástupcovia nemeckej vlády požiadali poľských predstaviteľov o upresnenie počtu víz vydaných niektorými poľskými konzulátmi v Afrike a Ázii. Podľa tlačovej agentúry AP sa tam vydávali víza nelegálne výmenou za úplatok.

Získanie schengenského víza pre občanov tretích krajín znamená, že sa môžu voľne pohybovať po 27 európskych krajinách, ktoré medzi sebou zrušili kontroly na vnútorných hraniciach - členské krajiny EÚ (okrem Bulharska, Cypru, Írska a Rumunska) a tiež Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)