Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EK považuje katalánsky problém za vnútornú záležitosť Španielska

Katalánci v dlhých radoch čakali na možnosť hlasovať v referende o nezávislosti Foto: TASR/AP

Nezávislosť Katalánska podporilo v nedeľu v nezáväznom referende podľa dostupných výsledkov 80,7 percenta zúčastnených. Väčšina z 5,4 milióna oprávnených voličov však svoje hlasovacie právo nevyužila.

Brusel/Berlín/Madrid/Barcelona 10. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) nepovažuje za svoju úlohu vyjadrovať sa k interným otázkam ústavného poriadku jednotlivých členských krajín.

V reakcii na nedeľňajší neoficiálny plebiscit v Katalánsku to vyhlásil dnes v Bruseli podľa tlačovej agentúry APA hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

V podobnom duchu sa EK vyjadrila už v súvislosti so septembrovým referendom o nezávislosti Škótska.

Aj hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert dnes v Berlíne zdôraznil, že ide o vnútornú záležitosť Španielska. Súčasne pripomenul slová spolkovej kancelárky Angely Merkelovej počas jej augustovej návštevy monarchie na Pyrenejskom polostrove, kde uviedla, že ide o vec, ktorú by Španielsko malo vyriešiť samo. Súčasne vtedy označila stanovisko predsedu centrálnej vlády v Madride Mariana Rajoya za "presvedčivé a logické".

Nezávislosť Katalánska podporilo v nedeľu v nezáväznom referende, ktoré sa uskutočnilo napriek odmietavým postojom španielskeho ústavného i najvyššieho súdu, ako aj centrálnej vlády v Madride, podľa dostupných výsledkov 80,7 percenta zúčastnených. Väčšina z 5,4 milióna oprávnených voličov však svoje hlasovacie právo nevyužila.

Katalánska vláda dnes označila plebiscit o nezávislosti za úspech. "Katalánci ukázali, že si chcú vládnuť sami," vyhlásil v Barcelone predseda tamojšieho regionálneho kabinetu Artur Mas.

Priebeh referenda nenarušili väčšie incidenty. Na hlasovanie dohliadalo viac než 40.000 dobrovoľníkov.

Španielska vláda označila v nedeľu v Madride hlasovanie za "akt politickej propagandy, sterilný a nepotrebný". Španielsky minister spravodlivosti Rafael Catalá v mene vlády spresnil, že tento akt poslúži Arturovi Masovi, ktorý "referendom" chce zahladiť "svoj osobný neúspech", keďže sa mu nepodarilo splniť sľub o plebiscite daný Kataláncom v decembri 2013.