Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EK pošle listy, upozorní na porušovanie spoločných pravidiel o azyle

Ilustračné foto. Policajti hliadkujú pred sídlom Európskej komisie Foto: TASR/AP

Ktorým krajinám budú listy zaslané, hovorkyňa odmietla špecifikovať.

Brusel 1. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) pošle niektorým členským štátom listy, v ktorých ich upozorní na porušovanie spoločných pravidiel o azyle. Okrem iného sa budú týkať dodržiavania smerníc o podmienkach prijímania žiadateľov o azyl a odoberania odtlačkov prstov, uviedla dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu EK.

Tieto smernice napríklad špecifikujú, že žiadatelia o azyl majú dostať stravu a ubytovanie a majú im byť úradne odobraté odtlačky prstov. Odobratie odtlačkov je podmienkou uplatnenia tzv. Dublinskej dohody z roku 1990, ktorá stanovuje, že za azylové konanie je zodpovedná tá krajina EÚ, v ktorej migranti prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie.

Ktorým krajinám budú listy zaslané, hovorkyňa odmietla špecifikovať. Zdôraznila však, že ich dostanú aj štáty, voči ktorým doteraz nebolo vedené konanie o porušení povinností vzťahujúcich sa k azylovým smerniciam.

"Cieľom nie je dostať štáty pred súd, ale chceme, aby sa pravidlá dodržiavali na mieste," konštatovala hovorkyňa. Listy sú podľa nej "posledným varovaním" pred začatím konania o neplnení povinností.

Agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované zdroje z EÚ napísala, že počet štátov, ktorým EK pošle varovné listy, je dvojciferný.

Spomínanému konaniu momentálne čelí Maďarsko za to, že veľký počet žiadateľov o azyl necháva bez registrácie pokračovať v ceste do krajín ako sú Rakúsko a Nemecko. Šéf EK Jean-Claude Juncker bude 3. septembra v Bruseli o tejto téme hovoriť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande minulý týždeň vyzvali na "úplnú implementáciu" európskeho azylového práva. Ak štáty EÚ porušujú spoločné dohovory, EK by mala podľa Merkelovej vyvinúť tlak, aby "sa tak konečne stalo".