Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EK navrhla predĺženie dočasných hraničných kontrol v piatich štátoch

Hranice, ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V návrhu sa konštatuje, že aj keď sa situácia zlepšila, nie sú ešte dané všetky podmienky pre obnovenie voľného pohybu osôb bez akýchkoľvek kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu v plnom rozsahu.

Brusel 25. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) navrhla dnes predĺženie dočasne obnovených hraničných kontrol v prípade štyroch členských štátov Únie - Dánska, Nemecka, Rakúska a Švédska-, ako aj schengenskej krajiny Nórska, a to o tri mesiace.

V návrhu sa konštatuje, že aj keď sa situácia zlepšila, nie sú ešte dané všetky podmienky pre obnovenie voľného pohybu osôb bez akýchkoľvek kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu v plnom rozsahu. Prípadné zrušenie dočasných kontrol na hraniciach by podľa názoru EK mohlo viesť k opätovnému zvýšeniu počtu migrantov smerujúcich z Grécka do iných krajín Európy.

Opatrenie sa v prípade Dánska vzťahuje na kontroly dánsko-nemeckej hranice a kontrol v prístavoch krajiny a v prípade Nemecka na nemecko-rakúske hranice. V Rakúsku sa týka rakúsko-maďarskej, respektíve rakúsko-slovinskej štátnej hranice, vo Švédsku Öresundského mosta a prístavov a v Nórsku kontroly plavidiel smerujúcich do Nemecka, Dánska a Švédska, vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI.

Návrh musí ešte schváliť Európska rada. Tá už v uznesení z 12. mája rozhodla, že spomínané krajiny môžu s ohľadom na mimoriadne okolnosti predĺžiť kontroly na hraniciach o obdobie maximálne šiestich mesiacov. Tieto mimoriadne okolnosti, ako teraz konštatovala Európska komisia, ešte nepominuli.