Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

EK po útoku v Halle vyzvala na ochranu židovských objektov

Na archívnej snímke dve osoby zahynuli v stredu pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Foto: TASR/AP

Členské krajiny EÚ sa už vlani v decembri zaviazali, že budú chrániť židovské zariadenia.

Berlín/Brusel 11. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) vyzvala členské krajiny Európskej únie na zaistenie dostatočnej ochrany synagóg a iných židovských zariadení po tom, ako sa východonemecké mesto Halle stalo tento týždeň dejiskom antisemitského útoku. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Koordinátorka EK pre boj proti antisemitizmu Katharina von Schnurbeinová uviedla pre denníky mediálnej skupiny Funke, že Brusel rozoslal príslušné listy do všetkých členských krajín a požaduje, aby tieto krajiny prevzali aj náklady na spomínané opatrenia. V súčasnosti totiž predstavujú tieto náklady niekedy až polovicu výdavkov jednotlivých židovských komunít.

Von Schnurbeinová zdôraznila, že v jednom z prieskumov Agentúry EÚ pre základné práva, uskutočneného medzi európskymi Židmi, až 38 percent opýtaných uviedlo, že uvažovalo v posledných piatich rokoch o odchode z Európy z bezpečnostných dôvodov.

"Musíme k tejto výzve pristupovať celoeurópsky. Angažovanosť štátov bola dosiaľ sčasti obmedzená," povedala koordinátorka.

Členské krajiny EÚ sa už vlani v decembri zaviazali, že budú chrániť židovské zariadenia. Do roku 2020 má každá z nich disponovať stratégiou boja proti antisemitizmu.