Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Európska komisia prijala nové normy pre činnosť ratingových agentúr

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nové normy EK pamätajú aj na investorov, ktorí budú môcť žiadať odškodné od ratingových agentúr, ak ich tieto pripravia o zisky v dôsledku ich aktivít.

Brusel 13. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes schválila nové normy na úpravu aktivít ratingových agentúr. Ide o opatrenie, ktoré má zvýšiť transparentnosť agentúr a zabrániť možným konfliktom záujmov.

Hodnotenia najväčších ratingových agentúr, ako sú Moody's, Standard & Poor's a Fitch - všetky z USA, v uplynulých dvoch rokoch predstavovali vážne problémy pre niektoré krajiny eurozóny, ktorým v časoch finančnej krízy znížili mieru dôveryhodnosti a zabránili im tak financovanie s prijateľnými úrokmi na svetových finančných trhoch.

Nové normy sa netýkajú vytvárania nových európskych ratingových agentúr, ale predvídajú zavedenie systému rotácie medzi agentúrami. Znamená to, že emitenti štruktúrovaných finančných produktov, ktoré platia ratingovým agentúram za ich ohodnocovanie, budú musieť zmeniť ratingovú agentúru každé štyri roky.

Emitenti finančných produktov v súlade s novoprijatými normami EK budú musieť žiadať ohodnotenie svojich produktov aspoň od dvoch agentúr.

Aby sa predišlo konfliktom záujmov, ratingové agentúry budú musieť verejne oznámiť, či nimi ohodnocovaná spoločnosť vlastní viac ako 5-% balík akcií z kapitálového majetku agentúry alebo viac ako 5 % hlasovacích práv.

Na druhej strane spoločnosti, ktoré sú emitentmi finančných produktov, nebudú mať právo vlastniť viac ako 5 % majetku alebo hlasovacích práv vo viac ako jednej ratingovej agentúre.

Nové normy EK pamätajú aj na investorov, ktorí budú môcť žiadať odškodné od ratingových agentúr, ak ich tieto pripravia o zisky v dôsledku ich aktivít.

Z hľadiska štátnych dlhov ratingové agentúry budú mať povinnosť vykonávať revízie každých 6 mesiacov namiesto doterajších 12 mesiacov.

Prijatie nových noriem zo strany EK je v súlade s dohodou, ktorú komisia dosiahla s Európskym parlamentom (EP) vlani v novembri.