Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

EK: Rok 2023 bol v Európe jedným z najhorších v spojitosti s požiarmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lesné požiare vlani v Európe spálili plochu s rozlohou 504.002 hektárov. Zatiaľ najhorší rok v tomto ukazovateli bol rok 2017 s 988.427 zničenými hektármi.

Brusel 10. apríla (TASR) - Rok 2023 bol v Európe jedným z najhorších v tomto storočí v spojitosti s lesnými požiarmi, vyplýva zo správy Európskej komisie (EK), ktorú zverejnili v stredu. TASR sa odvoláva na túto správu a agentúru Reuters.

Lesné požiare vlani v Európe spálili plochu s rozlohou 504.002 hektárov. Zatiaľ najhorší rok v tomto ukazovateli bol rok 2017 s 988.427 zničenými hektármi. Väčšiu plochu než vlani požiare zničili aj v rokoch 2007 a 2022.

Správa vychádza z údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS), ktorá patrí pod Spoločné výskumné stredisko (JRC) EK.

Lesné požiare sa počas leta 2023 zintenzívnili. Zasiahli najmä oblasť v okolí Stredozemného mora. Najviac postihnutou krajinou bolo Grécko, kde vlani zaznamenali najväčší požiar v Európe od 80. rokov minulého storočia. Zničil plochu s rozlohou viac než 96.000 hektárov.

Jednou z príčin častejšieho výskytu lesných požiarov je klimatická zmena. Zasahujú najmä oblasti, ktoré v minulosti neboli považované za náchylné na požiare, uviedla EK.

Lesné požiare takisto spôsobili vypustenie približne 20 megaton emisií oxidu uhličitého (CO2), čo predstavuje takmer jednu tretinu celkových ročných emisií z medzinárodnej leteckej dopravy v EÚ.

EK prostredníctvom sociálnej siete X uviedla, že žiada posilnenie preventívnych opatrení využitím zdrojov z Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.