Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

EK: Ukrajina pokročila na ceste k prístupovým rozhovorom s EÚ

Ukrajinská vlajka veje nad metropolou Kyjev, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kyjev požiadal o členstvo v EÚ niekoľko dní po tom, ako Rusko vo februári 2022 spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Štokholm 22. júna (TASR) – Ukrajina dosiahla v uplynulých mesiacoch pokrok pri plnení kritérií Európskej únie pre oficiálne otvorenie prístupových rozhovorov. Uviedol to vo štvrtok komisár EÚ pre politiku susedstva a rozšírenie Olivér Várhelyi, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Kyjev požiadal o členstvo v EÚ niekoľko dní po tom, ako Rusko vo februári 2022 spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. V súčasnosti napriek vojne pracuje na reformách a dúfa, že rokovania začne do konca tohto roka.

Reformy v dvoch zo siedmich prioritných oblastiach, ktorými sú správa súdnictva a médiá, sú už dokončené, povedal Várhelyi novinárom vo Švédsku. Pokrok v ostatných oblastiach je podľa neho "na dobrej ceste".

Pripravená reforma ústavného súdu čaká na druhé čítanie v ukrajinskom parlamente, priblížil komisár. Úsilie v oblastiach boja proti korupcii a praniu peňazí, obmedzenia vplyvu oligarchov a posilnenia práv menšín pokračuje pomalšie, doplnil.

Moldavsko, ktoré požiadalo o členstvo v EÚ krátko po Ukrajine, dokončilo reformy v štyroch z deviatich prioritných oblastí.

Splnenie prioritných kritérií má v kandidátskych krajinách naštartovať požadované reformné procesy. Nasledovať budú rozsiahle rokovania, pri ktorých sa kandidáti musia prispôsobiť právnym normám EÚ.

Ďalšiu správu o pokroku zverejní Európska komisia v októbri. Podľa očakávaní vtedy oznámi, či odporúča začatie prístupových rozhovorov lídrom členských štátov EÚ, ktorí by mali prijať rozhodnutie do polovice decembra.

Začatie prístupových rokovaní s EÚ nie je zárukou členstva. Rozhovory s Čiernou Horou sa začali v roku 2012, odvtedy však viaznu, dopĺňa DPA.