Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ekonóm Jan Švejnar bude kandidovať na českého prezidenta

Jan Švejnar Foto: TASR/AP Photo/Petr David Josek

Švejnar ako nezávislý kandidát musí predložiť podpisy od 50.000 občanov na svoju podporu, podobne ako napríklad expremiér Jan Fischer.

Praha 3. mája (TASR) - Ekonóm Jan Švejnar bude kandidovať do prvých priamych volieb prezidenta v Česku ako nadstranícky kandidát. Podpory sociálnej demokracie sa však nezrieka, citovali predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku po večernej schôdzke so Švejnarom české médiá.

To znamená, že ako nezávislý kandidát musí predložiť podpisy od 50.000 občanov na svoju podporu, podobne ako napríklad expremiér Jan Fischer.

"Pre ČSSD zostávajú dve možnosti. Podpora vlastného straníckeho kandidáta, pričom v hre je (podpredseda ČSSD, senátor) Jiří Dienstbier, alebo podpora nadstraníckeho kandidáta, ekonóma Jana Švejnara," citovala idnes.cz Sobotku.

Povedal, že dnes sa obaja, Dienstbier aj Švejnar, stretnú na spoločnej debate s občanmi v Ústí nad Labem, ktorú zorganizovala ČSSD.

Švejnar pre server lidovky.cz v stredu večer potvrdil svoju prítomnosť na dnešnej premiére "primárok" ČSSD, povedal však, že "debatovať nebude". Verejné debaty s oboma plánovala pritom ČSSD aj v ďalších veľkých mestách predtým, ako 19. mája rozhodne o tom, ktorého z nich vo voľbách ako svojho kandidáta podporí.