Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ekonomické dôsledky vojny v Sýrii pocítia aj nasledujúce generácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa OSN konflikt spôsobil, že 2,8 milióna sýrskych detí nemá možnosť chodiť do školy, o život prišlo vyše štvrť milióna ľudí, vyvolal aj exodus viac ako štyroch miliónov utečencov.

Londýn 13. marca (TASR) - Ekonomické dôsledky vojny v Sýrii budú pociťovať aj nasledujúce generácie, pretože veľký počet detí nedostáva vzdelanie, varovala charitatívna organizácia World Vision.

Organizácia predpokladá, že náklady na zotavenie Sýrie po päťročnej vojne sa môžu vyšplhať na takmer 700 miliárd dolárov - čo sa blíži k odhadovanej celkovej trhovej cene amerického technologického gigantu Apple - aj v prípade, že by sa konflikt skončil tento rok.

"Vojna v Sýrii roztrieštila životy vyše ôsmich miliónov detí. Ak nebudeme konať teraz, táto vojna nepostihne iba súčasnú generáciu detí, ale aj deti ich detí," uviedol Tim Pilkington, šéf britskej pobočky organizácie World Vision, ktorého citovala v správe nadácia Thomson Reuters Foundation.

Podľa OSN konflikt spôsobil, že 2,8 milióna sýrskych detí nemá možnosť chodiť do školy, o život prišlo vyše štvrť milióna ľudí, vyvolal aj exodus viac ako štyroch miliónov utečencov.

Sýrske centrum pre politický výskum (SCPR) odhaduje, že do konca roka 2015 bolo vymeškaných takmer 25 miliónov rokov vyučovania, čo pravdepodobne znamená zníženie zárobkov na celý život.

Pilkington vyhlásil, že vlády bohatých krajín musia začať myslieť na zotavovanie Sýrie z vojny už teraz, aby sa vyhli "chybám v povojnovom plánovaní", akých sa dopustili pri iných nedávnych konfliktoch vo svete.

Charitatívna organizácia World Vision analyzovala údaje Svetovej banky, OSN a databázy Total Economy Database, aby mohla odhadnúť, ako by bola rástla ekonomika Sýrie, keby krajina zostala stabilná a nezažila by turbulencie.

Charita zistila, že už len samotná strata rastu ekonomiky navýšila cenu konfliktu o 275 miliárd dolárov. Rast občas tak klesol, že bol takmer o 25 percent menší, než keby vojna nevypukla, uviedla World Vision v správe.

Dokonca aj keby sa vojna skončila tento rok, trvalo by najmenej 10-15 rokov, kým by sa hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa v Sýrii znovu dostal na úroveň predvojnového obdobia, zistila charitatívna organizácia.

"Podľa optimistického scenára by celková suma za vojnu dosiahla výšku 689 miliárd dolárov," uvádza sa v správe.

World Vision však napísala, že výdavky sa vyšplhajú až na 1,3 bilióna dolárov, teda zhruba na výšku ročného HDP Španielska, keby vojna pokračovala ďalších päť rokov.

Vojna si vzala svoju daň aj v susedných štátoch Sýrie, najmä v Libanone a Jordánsku, ktorých export do Sýrie sa dramaticky znížil, uviedla v správe World Vision.

Údaje Svetovej banky ukázali, že priame náklady libanonskej vlády na starostlivosť o sýrskych utečencov na území krajiny boli v rokoch 2012-2014 niečo vyše miliardy dolárov, a to kvôli zvýšenému dopytu po elektrine a verejných službách, ako je napríklad školstvo, dodala World Vision.

Údaje tiež ukázali, že Jordánsku kvôli prílevu utečencov narástli v rokoch 2012-2013 verejné výdavky o 0,9 miliardy dolárov.

Vplyv konfliktu na ekonomiku Turecka bol zanedbateľný alebo "mierne pozitívny", pretože prílev utečencov priniesol tureckým zamestnancom lepšie platené pracovné miesta, dodávala správa.

Najťažšie však následky vojny pociťujú ľudia vysídlení v rámci Sýrie, upozornil šéf britskej pobočky World Vision.

"Domov, školy a nemocnice im zbombardovali a priateľov a rodiny im zabili. Mnohí sú nútení žiť v príšerných životných podmienkach a žalostnej chudobe," povedal Pilkington.

Autori správy zistili, že príjmy Sýrie z ropy, ktoré pred vypuknutím vojny v roku 2011 tvorili štvrtinu všetkých vládnych príjmov, klesli na polovicu.

Medzitým verejný dlh v pomere k HDP narástol z 23 percent v roku 2010 na 126 percent v roku 2013. Správa World Vision sa pritom odvolávala na Sýrske centrum pre politický výskum.

"Vidíme ich utrpenie, a tak je ťažké uvažovať o situácii z pohľadu chladných ekonomických nákladov. Ale finančné straty sa pretavujú do ľudských strát. Musíme pripraviť pôdu na okamžitý mier," vyhlásil Pilkington, ktorého citovala nadácia Thomson Reuters Foundation.