Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poslankyňa vyzvala na odňatie ekvádorského občianstva Assangeovi

Na archívnej snímke z 19. mája 2017 zakladateľ webovej stránky Wikileaks Julian Assange. Foto: TASR/AP

Vyslovila tiež požiadavku, aby ekvádorský minister zahraničných vecí José Valencia vyčíslil náklady na jeho pobyt na ekvádorskej ambasáde v Londýne.

Quito 21. septembra (TASR) - Poslankyňa ekvádorského parlamentu Paola Vintimillaová vyzvala vo štvrtok príslušné úrady, aby odňali ekvádorské občianstvo zakladateľovi organizácie WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý sa od roku 2012 zdržuje na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Informovala o tom agentúra DPA.

Vintimillaová argumentuje tým, že pri udeľovaní ekvádorského občianstva Assangeovi došlo k určitým "nezrovnalostiam". Vyslovila tiež požiadavku, aby ekvádorský minister zahraničných vecí José Valencia informoval poslancov parlamentu o aktuálnom vývoji udalostí ohľadom Assangea a zároveň vyčíslil náklady na jeho pobyt na ekvádorskej ambasáde v Londýne.

Assange sa pred šiestimi rokmi ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, pretože mu vtedy hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska v súvislosti s údajným znásilnením. Aktivista a publicista austrálskeho pôvodu, ktorý sa stal známym zverejňovaním amerických tajných dokumentov, sa totiž obával, že by ho následne vydali do Spojených štátov.

Zatiaľ čo Švédsko medzičasom konanie v Assangeovom prípade zastavilo, britské orgány ho chcú naďalej zatknúť pre obvinenie z porušenia podmienok kaucie.

Ekvádor v snahe vyriešiť túto patovú situáciu udelil Assangeovi občianstvo a požiadal Britániu, aby mu priznala štatút ekvádorského diplomata, ktorý by mu umožnil bezpečný odchod. Londýn však túto žiadosť zamietol.