Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ekvádor zaznamenal 40 miliónov kybernetických útokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Námestník ministra pre informačné a telekomunikačné technológie Patricio Real v pondelok uviedol, že útoky sa začali vo štvrtok.

Quito 16. apríla (TASR) - Ekvádor sa od odobratia politického azylu zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi stal terčom 40 miliónov kybernetických útokov mierených na webové stránky verejných inštitúcií. S odvolaním sa na oznámenie Quita o tom informovala agentúra AFP.

Námestník ministra pre informačné a telekomunikačné technológie Patricio Real v pondelok uviedol, že útoky sa začali vo štvrtok. "Predovšetkým prichádzali zo Spojených štátov, z Brazílie, Holandska, Nemecka, Rumunska, Francúzska, Rakúska" ako aj so samotného juhoamerického Ekvádora, uviedol.

Útoky zasiahli najviac ministerstvo zahraničných vecí, národnú banku, prezidentský úrad, viacero ministerstiev a univerzít.

Ani jedna z poškodených inštitúcií nenahlásila krádež informácií alebo odstránenie údajov či dát.

Assangea, austrálskeho vydavateľa a internetového aktivistu, zatkli vo štvrtok na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne po tom, ako mu Ekvádor po siedmich rokoch zrušil azyl. Podľa obvinenia porušil podmienky prepustenia na kauciu. Juliana Assangea uznal vo štvrtok londýnsky súd za vinného z porušenia podmienok prepustenia na kauciu a nariadil jeho väzbu až do oznámenia trestu.

Druhého mája sa zúčastní iného pojednávania, ktoré sa bude týkať žiadosti Spojených štátov o jeho vydanie v prípade sprisahania s Chelseou Manningovou za účelom získania tajných informácií z vládneho počítača.

Assangeovi priaznivci tvrdia, že Ekvádor zradil zakladateľa WikiLeaks na príkaz Washingtonu. Ukončenie jeho azylového pobytu bolo podľa nich nelegálne a predstavuje temnú chvíľu pre slobodu tlače.