Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ekvádorská vláda povolila civilistom nosiť zbrane

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso je obklopený bezpečnostnými opatreniami, keď vo štvrtok 30. marca 2023 nastupuje do vozidla, aby opustil Metropolitné kultúrne centrum, ktoré sa nachádza vedľa prezidentského paláca v Quite v Ekvádore. Foto: TASR/AP

Máme spoločného nepriateľa: zločiny, obchodovanie s drogami a organizovanú kriminalitu, povedal prezident tejto juhoamerickej krajiny Guillermo Lasso v prejave k národu odvysielanom v televízii.

Quito 2. apríla (TASR) - Ekvádorská vláda v reakcii na najnovšiu vlnu kriminality zmiernila zákony o zbraniach a povolila civilistom na sebaobranu vlastniť a nosiť pri sebe zbrane. Oznámil to prezident tejto juhoamerickej krajiny Guillermo Lasso v noci na nedeľu miestneho času. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Vláda okrem toho v sobotu zaviedla výnimočný stav v okolí prístavného mesta Guayaquil, ktoré je najväčším a najľudnatejším v krajine a tiež v provinciách Santa Elena a Los Ríos. Od 01.00 h do 05.00 h platí v týchto oblastiach zákaz vychádzania.

Na základe prijatých opatrení môžu bezpečnostné sily vykonávať bez varovania prehliadky ľudí a majetku. V meste Guayaquil vyhlásil Lasso podobný dočasný výnimočný stav už vlani, a to tri razy.

"Máme spoločného nepriateľa: zločiny, obchodovanie s drogami a organizovanú kriminalitu," povedal Lasso v prejave k národu odvysielanom v televízii. "Pre vládu Ekvádoru sú mier a pokoj dôležité," uviedol s tým, že vláda z tohto dôvodu prijala stratégiu, ktorá zjednocuje armádu, políciu i tajné služby.

DPA približuje, že vlani stúpol v Ekvádore počet vrážd z 2115 na 4603 za rok. V krajine zaznamenali doposiaľ vôbec najvyšší podiel vrážd (25) na 100.000 obyvateľov v jej dejinách. Tamojšia vláda viní zo zodpovednosti za násilnosti najmä gangy zapojené do drogovej trestnej činnosti.