Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ekvádorský prezident ukončil svoj impeachment rozpustením parlamentu

Na archívnej snímke ekvádorský prezident Guillermo Lasso. Foto: TASR/AP

Až do zvolenia nového parlamentu bude môcť prezident vládnuť prostredníctvom dekrétov, pričom bude podliehať len kontrole ústavného súdu.

Quito 17. mája (TASR) — Ekvádorský pravicový prezident Guillermo Lasso v stredu ukončil pokus o svoj impeachment, keď rozpustil opozíciou ovládané Národné zhromaždenie, ktoré voči nemu vznieslo obvinenia z korupcie. Prezident akékoľvek pochybenie odmieta, informujú agentúry AP a AFP.

Nepopulárny Lasso nečakane rozpustil zákonodarný zbor prostredníctvom prezidentského dekrétu, čo oficiálne zdôvodnil snahou o riešenie "vážnej politickej krízy a nepokojnej situácie v celej krajine".

Prezident zároveň vyzval Národnú volebnú radu, aby vypísala nové parlamentné aj prezidentské voľby, ktoré sa podľa ústavy musia uskutočniť do 90 dní. Svoje rozhodnutie prezident obhajoval ako "demokratické a ústavné" aj v televíznom prejave, v ktorom obvinil Národné zhromaždenie zo snáh o destabilizáciu vlády.

Až do zvolenia nového parlamentu bude môcť prezident vládnuť prostredníctvom dekrétov, pričom bude podliehať len kontrole ústavného súdu.

Krátko po prezidentovom oznámení najvyšší veliteľ armády varoval obyvateľstvo, že ozbrojené sily "razantne" zareagujú na akékoľvek prípadné násilnosti. V okolí sídla parlamentu v hlavnom meste Quito sa rozmiestnili početné jednotky armády aj polície.

Opozičná väčšina v Národnom zhromaždení v utorok spustila proces impeachmentu, ktorý mohol eventuálne viesť k odvolaniu hlavy štátu z funkcie. Podľa opozície Lasso vedel o korupčných praktikách v štátnych spoločnostiach, v ktorých pôsobil jeho švagor a istý podnikateľ obviňovaný z účasti na obchode s drogami. O impeachment prezidenta sa ekvádorská opozícia neúspešne pokúsila už vlani v júni. K jeho odvolaniu jej vtedy chýbalo 12 hlasov.