Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ekvádorský prezident vyhlásil výnimočný stav v pobrežných provinciách

Daniel Noboa. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako začiatkom januára ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias.

Quito 1. mája (TASR) – Ekvádorský prezident Daniel Noboa v utorok dekrétom v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav. Dôvodom je "vnútorný ozbrojený konflikt". TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Výnimočný stav platí nasledujúcich 60 dní v provinciách El Oro, Guayas, Los Rios, Manabi a Santa Elena. Polícia a armáda v nich budú nasadené z dôvodu "potreby vykonávať taktické bojové operácie proti organizovaným ozbrojeným skupinám," uvádza dekrét.

Ide už o druhé núdzové bezpečnostné opatrenie, ktoré ekvádorský prezident vydal od svojho nástupu do úradu v novembri minulého roka. Noboa v rámci prezidentskej kampane sľuboval zlepšenie zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie, počas ktorej prudko stúpol počet násilných úmrtí a iných druhov zločinov.

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako začiatkom januára ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias. Zločinecké gangy následne vyhlásili "vojnu" polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom. Do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie vtrhla skupina maskovaných ozbrojených mužov, ktorá nakrátko zajala viacerých novinárov a členov štábu. Z rôznych oblastí krajiny boli hlásené tiež výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov.

Noboa v januári vyhlásil, že boj proti gangom bude pokračovať, pokým v celej krajine nezavládne pokoj, pričom s "teroristami sa vyjednávať nebude".