Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Elyzejský palác: Francúzsko a Moldavsko podpíšu obrannú dohodu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR - Pavol Zachar

Macron a Sanduová budú diskutovať o posilnení bilaterálnej spolupráce vo "všetkých oblastiach", uviedol Elyzejský palác.

Paríž 6. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a moldavská hlava štátu Maia Sanduová vo štvrtok v Paríži podpíšu dohodu o obrannej spolupráci. Oznámil to v stredu Elyzejský palác. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Obaja lídri sa stretnú vo francúzskej metropole po tom, ako predstavitelia moldavského separatistického regiónu Podnestersko požiadali minulý týždeň Rusko o "ochranu". Narástli tak obavy, že tento región by sa mohol stať novým ohniskom už vyše dva roky trvajúcej vojny na Ukrajine.

Macron a Sanduová budú diskutovať o posilnení bilaterálnej spolupráce vo "všetkých oblastiach", uviedol Elyzejský palác.

"Počas návštevy bude podpísaná dohoda o obrannej spolupráci a plán hospodárskej spolupráce," avizoval Paríž. "Prezident (Macron)... v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine zopakuje podporu Francúzska pre nezávislosť, zvrchovanosť a bezpečnosť Moldavskej republiky," dodal.

Moldavsko, ktoré hraničí s Ukrajinou a Rumunskom, sa usiluje o členstvo v EÚ. Sanduová odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a obvinila Moskvu z plánovania prevratu v Moldavsku.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že za pokusmi o destabilizáciu v Moldavsku stojí "s veľkou pravdepodobnosťou" Rusko.