Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Elyzejský palác zverejnil chartu o povinnostiach Brigitte Macronovej

Brigitte Macronová, manželka Emmanuela Macrona prichádza na slávnostnú inauguráciu svojho manžela - novozvoleného francúzskeho prezidenta v Elyzejskom paláci v Paríži 14. mája 2017. Foto: TASR

Zverejnená charta sa týka výhradne Brigitte Macronovej a bude platiť len počas mandátu prezidenta Emmanuela Macrona.

Paríž 21. augusta (TASR) - Elyzejský palác dnes v Paríži zverejnil "chartu transparentnosti", ktorá stanovuje oficiálne povinnosti prvej dámy Brigitte Macronovej pri reprezentácii Francúzska, za ktorých vykonávanie však nebude platená a nebude mať k dispozícii ani vlastný štáb.

Dve osoby, ktoré má k dispozícii už teraz, sú zamestnancami prezidentskej kancelárie, dodal dnes Elyzejský palác.

Pracovný program Brigitte Macronovej bude zverejňovaný vždy koncom mesiaca a ona sama bude podávať správy o svojej činnosti.

Dnes zverejnená charta sa týka výhradne Brigitte Macronovej a bude platiť len počas mandátu prezidenta Emmanuela Macrona, uviedli pre francúzske médiá zdroje blízke okoliu Macronovej.

Z charty vyplýva, že Macronová bude plniť niekoľko úloh: okrem iného bude reprezentovať Francúzsko po boku svojho manžela, prezidenta Emmanuela Macrona na oficiálnych summitoch a schôdzkach; prijímať občanov a osobnosti z Francúzska i zahraničia, ktoré o to požiadajú; dohliadať na oficiálne podujatia a prijatia usporadúvané Elyzejským palácom; podporovať - osobne alebo formou prevzatia patronátu - charitatívne, kultúrne alebo sociálne projekty alebo projekty, ktoré propagujú Francúzsko v zahraničí.

Televízia BFMTV konštatovala, že Macronová chartou získava skôr symbolické funkcie v podobe udržiavania stálych kontaktov s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, školstva, starostlivosti o postihnutých, zdravotníctva, kultúry, ochrany detí a rodovej rovnosti. V charte je však aj zmienka, že prezident republiky môže svoju manželku poveriť aj osobitnou misiou týkajúcou sa týchto oblastí. Podľa BFMTV touto formuláciou Elyzejský palác "otvára dvere" k "politickejšiemu pôsobeniu prvej dámy".

Návrh na vytvorenie oficiálneho štatútu prvej dámy, s ktorým prišiel Macron ešte počas predvolebnej kampane, po kritike politikmi i francúzskou verejnosťou vyvolal ostrú polemiku - okrem iného pre to, že predpokladal vyčlenenie rozpočtových prostriedkov pre štáb prezidentovej manželky. V súvislosti s tým sa začala petičná akcia, ktorej signatári - vyše 200.000 ľudí - žiadali, aby Elyzejský palác prehodnotil svoje zámery v tejto záležitosti.