Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Emmerson Mnangagwa bol uvedený do funkcie prezidenta Zimbabwe

Na snímke Emmerson Mnangagwa. Foto: TASRAP

Nástupca Roberta Mugabeho - dlhoročného lídra Zimbabwe, ktorý v utorok odstúpil - počas inaugurácie prisľúbil, že zasvätí svoju prácu blahu obyvateľov.

Harare 24. novembra (TASR) - Nový zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa ohlásil v piatok vo svojom prvom prejave po uvedení do funkcie zmeny v "kultúre vládnutia" po ukončení dlhoročného pôsobenia jeho predchodcu Roberta Mugabeho, ktoré bolo poznačené korupciou a kolapsom kedysi prekvitajúceho hospodárstva v dôsledku zlého riadenia a medzinárodných sankcií. Prisľúbil tiež uskutočnenie "demokratických" volieb v plánovanom budúcoročnom termíne, informovala agentúra AP.

"Kultúra vládnutia sa musí zmeniť, a to hneď teraz," povedal Mnangagwa krátko po zložení prezidentskej prísahy pred desaťtisícmi Zimbabwčanov a zahraničných hostí na štadióne v hlavnom meste Harare.

Podľa AP nový prezident vyzval medzinárodné spoločenstvo na prehodnotenie sankcií, uvalených v minulosti na Zimbabwe pre porušovanie ľudských práv, a v záujme oživenia ekonomiky ubezpečil, že všetky zahraničné investície v tejto juhoafrickej krajine budú "bezpečné", čím narážal na obavy vyvolané Mugabeho politikou znárodňovania.

Zimbabwčanov zase Mnangagwa vyzval, aby sa preniesli cez nedávne zložité politické obdobie. "Nemôžeme si dovoliť premárniť tento okamih," citovala ho AP. Nový prezident tiež prisľúbil odškodnenie roľníkom, ktorých pôda bola vyvlastnená počas vládnutia Mugabeho. Dodal však, že tieto činy nie je možné vrátiť späť.

Podľa Mnangagwu (75) nesmú Zimbabwčania "zostať rukojemníkmi svojej minulosti", na druhej strane však vzdal poctu svojmu predchodcovi, na čo prítomný dav podľa AP zareagoval "vlažným" potleskom.

Mugabe, ktorý odstúpil z funkcie v utorok, sa na piatkovej inaugurácii Mnangagwu nezúčastnil, zostáva však v Zimbabwe po uistení, že je zaručená jeho "maximálna bezpečnosť".

Mnangagwa počas inaugurácie prisľúbil, že zasvätí svoju prácu blahu obyvateľov, čím vyvolal ovácie medzi desaťtisícmi ľudí prítomných na obrade. Predstavitelia zimbabwianskych bezpečnostných zložiek následne odprisahali svoju vernosť novému prezidentovi.

Mnangagwov nástup je začiatkom novej éry v Zimbabwe po takmer 30-ročnom vládnutí Mugabeho (93), ktorý uvoľnil kreslo na nátlak zo strany armády, ako aj vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) a bežných obyvateľov.

Zimbabwianska armáda minulý týždeň prevzala moc v krajine po tom, ako Mugabe tento mesiac odvolal Mnangagwu - považovaného už predtým za jeho možného nástupcu - z funkcie viceprezidenta. Armáda i vplyvné združenie vojnových veteránov, ktoré takisto podporuje Mnangagwu, sa totiž obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.