Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Enerhoatom: Rusi robia v ZAES tajné práce v sklade s vyhoreným palivom

Na archívnej satelitnej snímke Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Enerhoatom preto vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby zhodnotila, čo sa v komplexe tejto elektrárne deje.

Kyjev 25. októbra (TASR) - Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom v utorok upozornil na neoprávnené stavebné práce ruskej armády v okupovanej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES). TASR správu prevzala z agentúry AP.

Enerhoatom vo vyhlásení uviedol, že Moskva obviňuje Kyjev z príprav na použitie špinavej bomby, no opak môže byť pravdou. Dodal, že v suchom sklade vyhoreného paliva v ZAES prebiehajú tajné stavebné práce. Rusko sa tak podľa ukrajinského štátneho podniku pripravuje na teroristický čin.

Podľa Enerhoatomu sa v tomto sklade nachádza 174 kontajnerov, z ktorých každý obsahuje 24 kaziet vyhoreného jadrového paliva. Zničenie týchto kontajnerov pri explózii by viedlo k radiačnej havárii a radiačnej kontaminácii niekoľkých stoviek kilometrov štvorcových priľahlého územia, upozornil štátny podnik.

Enerhoatom preto vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby zhodnotila, čo sa v komplexe tejto elektrárne deje.

ZAES je najväčšia atómová elektráreň v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská, avšak stále v nej pracujú ukrajinskí zamestnanci. Prítomní sú v nej aj experti MAAE, ktorí však podľa Enerhoatomu nemajú prístup k skladu, v ktorom Rusi vykonávajú tajné stavebné práce.