Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

EP vyzval Dánov a Nemcov, aby ratifikovali pričlenenie Chorvátska

Chorvátsko by sa malo stať členskou krajinou únie od 1. júla tohto roku. Foto: FOTO TASR/AP

Poslanci vyzdvihli silu a zrelosť chorvátskej demokracie a sociálneho trhového hospodárstva.

Brusel/Štrasburg 18. apríla (TASR) - Chorvátsko je na dobrej ceste stať sa 1. júla 28. členským štátom Európskej únie, uvádza sa v poslednom uznesení monitorujúcom pokrok Záhrebu pred naplánovaným vstupom krajiny do EÚ. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes vyzdvihli silu a zrelosť chorvátskej demokracie a sociálneho trhového hospodárstva, ako aj schopnosť plniť si záväzky vyplývajúce krajine z členstva v EÚ.

Poslanci zároveň vyzvali zostávajúce dva členské štáty, ktoré doteraz neratifikovali chorvátsku prístupovú zmluvu, aby tak urobili čo najskôr.

Chorvátsko sa môže stať členom EÚ až v momente, keď jeho prístupovú zmluvu ratifikujú všetky členské štáty EÚ. Ratifikačný proces dosiaľ nebol ukončený v Dánsku a v Nemecku. Európsky parlament schválil vstup Chorvátska do EÚ 1. decembra 2011.

"Chorvátska cesta k členstvu v EÚ - ktorá si vyžiadala dôkladnú premenu všetkých kútov verejného života - je takmer na konci. Členstvo Chorvátska EÚ posilní a zvýši jej bezpečnosť," vyhlásil parlamentný spravodajca pre Chorvátsko, český socialistický poslanec  Libor Rouček. A dodal, že chorvátsky úspech vysiela povzbudzujúci signál ďalším kandidátskym krajinám a záujemcom o členstvo v regióne západného Balkánu.

Poslanci EP zároveň upozornili, že výhody členstva v EÚ pre chorvátskych občanov sa v plnej miere prejavia iba vtedy, ak bude Záhreb pokračovať v reformnom úsilí aj po vstupe krajiny do únie. Poslanci preto vyzvali Záhreb na ďalšie štrukturálne reformy s cieľom stimulovať hospodársky rast a oživiť pracovný trh.

Kukan: Chorvátsko je úspechom európskej politiky rozširovania

Brusel/Štrasburg 18. apríla (TASR) - Ukončenie prístupových rokovaní s Chorvátskom je úspechom európskej politiky rozširovania. Počas rozpravy o integračných perspektívach krajín západného Balkánu v Európskom parlamente (EP) to dnes uviedol slovenský europoslanec Eduard Kukan.

Poslanci na dnešnom plenárnom zasadaní v Štrasburgu schválili komplexnú správu o pokroku Chorvátska. Privítali pritom zavŕšenie prístupového procesu krajiny do EÚ a zhodli sa na tom, že Záhreb je na vstup do únie pripravený dokonca viac, než niektoré iné štáty v minulosti.

"Je to úspech európskej politiky rozširovania a dôležitý signál pre transformáciu krajín v regióne. So vstupom do EÚ pre Chorvátsko vyplývajú aj povinnosti voči únii a jej hodnotám, medzi ktoré patrí aj posilnenie demokracie a rešpekt k právam osôb patriacim k národnostným menšinám," uviedol Kukan, ktorý je predsedom parlamentnej delegácie pre vzťahy s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom,

V rámci svojho vystúpenia zdôraznil aj úlohu Slovenska v európskom integračnom procese.

Poslanci sa počas rozpravy o pokroku Čiernej Hory zhodli v názore, že krajina sa uberá cestou reforiem a mala by v nej pokračovať.

Kukan ocenil pozíciu Čiernej Hory ako lídra integračného procesu na Balkáne. Doterajšie reformy čiernohorskej vlády označil za dôležité, ale súčasne vyzval Podgoricu na zintenzívnenie boja proti korupcii a organizovanému zločinu. Upozornil tiež na krehkosť demokratického systému v krajine, čo podľa neho potvrdzuje súčasná znepokojivá situácia po čiernohorských prezidentských voľbách.

Poslanci EP schválili aj správu o pokroku Kosova v integračnom procese a zhodli sa na tom, že rok 2013 je kľúčovým rokom pre vzťahy medzi EÚ a Kosovom.

Kosovo potrebuje podľa Kukana reformný kurz

"Kosovo má príležitosť priblížiť sa k únii, je však nevyhnutné, aby politické elity našli vôľu, jasne stanovili reformný kurz. Týka sa to predovšetkým posilnenia demokratických inštitúcií, boja proti korupcii a organizovanému zločinu, reformy verejnej správy a posilnenia právneho poriadku," skonštatoval Kukan.

Slovenský europoslanec podporuje schválenie negociačných smerníc k Stabilizačnej a asociačnej dohode s Kosovom, za predpokladu splnenia stanovených podmienok.

"Je v našom záujme, aby žiadna časť regiónu nebola izolovaná prípadne postavená mimo integračný proces. V prípade Kosova to platí o to viac. Vzťahy medzi úniou a Kosovom by sa mali zintenzívniť aj napriek nejednotnému postoju členských krajín," uviedol Kukan.

V prípade integračných šanci Srbska Kukan uviedol, že podporuje výzvu Rady na stanovenie termínu začatia prístupových rokovaní. Podľa neho je však teraz dôležité pokračovanie dialógu a normalizácia vzťahov s Kosovom, lebo len udržateľnosť vzťahov medzi Belehradom a Prištinou "otvára dvere do únie obom aktérom."

"Podporujem ďalšiu komunikáciu so Srbskom na ceste integrácie a vyzývam srbských partnerov, aby pokračovali v reformnom procese," povedal Kukan.