Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Možný eurokomisár Hill neprešiel grilovaním, ani Jourová nepresvedčila

Věra Jourová počas vypočutia v EP. Foto: TASR/AP

Nové právomoci, ktoré EP získal vďaka Lisabonskej zmluve, umožňujú europoslancom odmietnuť jednotlivých kandidátov na eurokomisárov, ak neobstoja v náročnom procese vypočúvaní.

Brusel 1. októbra (TASR) - Dezignovaný britský eurokomisár pre finančnú stabilitu, finančné služby a kapitálové trhy Jonathan Hill neprešiel dnešným "grilovaním" v príslušnom výbore Európskeho parlamentu.

"Komisára Hilla výbor nepotvrdil. Žiadne hlasovanie, bude sa konať druhý híring," napísal podľa agentúry APA na twitterovom konte rakúsky europoslanec Michel Reimon.

Zdroje z iných delegácií Európskeho parlamentu (EP) podľa APA uviedli, že Hill bude musieť absolvovať ešte jedno vypočutie, jeho formát však zatiaľ nie je známy.

Podobne ako Hill by podľa agentúry APA mohla skončiť aj dezignovaná česká eurokomisárka Věra Jourová, ktorá má byť zodpovedná za spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť. Rozhodnutie príslušného výboru bolo odložené na pondelok, uviedla APA s odvolaním sa na zdroje v EP.

Nové právomoci, ktoré EP získal vďaka Lisabonskej zmluve, umožňujú europoslancom odmietnuť jednotlivých kandidátov na eurokomisárov, ak neobstoja v náročnom procese vypočúvaní, médiami nazývanom "grilovanie". Umožňujú im tiež požiadať šéfa Európskej komisie o zmenu portfólia v prípade kandidátov, u ktorých majú europoslanci dojem, že dochádza ku konfliktu záujmov, alebo že nie sú dostatočne odborne spôsobilí pre pridelený rezort.