Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ľudovci chcú za nástupcu M. Schulza A. Tajaniho z Talianska

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Voľby nástupcu predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza na čele kontinentálneho zákonodarného zboru sa uskutočnia 17. januára 2017.

Štrasburg 14. decembra (TASR) - Európska ľudová strana vyšle do boja o funkciu predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho z Talianska, favorizovaného blízkeho spolupracovníka niekdajšieho premiéra Silvia Berlusconiho, europoslanca od roku 1994.

Z Talianska je aj Gianni Pittella, kandidát Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D). Tá napriek vzájomnej dohode s ľudovcami nemieni pripustiť, že by mali popri postoch predsedu Európskej rady (Donald Tusk) a predsedu Európskej komisie (Jean-Claude Juncker) obsadiť aj funkciu predsedu Európskeho parlamentu.

Európski konzervatívci a reformisti (ERC) chcú podľa dostupných informácií z Bruselu a Štrasburgu vyslať do súboja Helgu Stevensovú z Belgicka, Európska zjednotená ľavica (GUE/NGL) Eleonoru Forzenovú z Talianska.

Medzi kandidátmi sa zrejme objaví aj šéf Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt z Belgicka, aj keď sú šance tohto expremiéra medzi znalcami pomerov vnímané ako relatívne malé.

Údajne chcela svojho kandidáta vyslať do súboja aj ultrapravicová frakcia Európa národov a slobody (ENF), jeho meno však zatiaľ nezverejnili, aj keď bola uzávierka kandidatúr ešte v pondelok večer.

V prípade, že by sa frakcie majoritne nedohodli na budúcom predsedovi EP, môže sa ním stať aj niekto z ďalších europoslancov, ktorý dokáže za sebou zjednotiť proeurópske sily.

Voľby nástupcu Martina Schulza na čele kontinentálneho zákonodarného zboru sa uskutočnia 17. januára 2017.