Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

EP má 14 nových podpredsedov

Olli Rehn Foto: TASR/AP Photo

Medzi zvolenými sú aj dvaja bývalí eurokomisári. Podpredsedovia EP môžu v prípade potreby nahradiť predsedu pri výkone jeho povinností vrátane predsedania plenárneho zasadnutia.

Brusel/Štrasburg 1. júla (TASR) - Po voľbe nového predsedu Európskeho parlamentu (EP), ktorým sa po druhý raz stal Martin Schulz, europoslanci pristúpili k voľbe 14 podpredsedov europarlamentu. Sú medzi nimi aj dvaja doterajší eurokomisári. Slovensko post podpredsedu EP nezískalo.

Doterajší eurokomisár pre priemysel Antonio Tajani z Talianska získal túto funkciu za tábor Európskej ľudovej strany (EĽS), kým exkomisár pre finančné záležitosti Olli Rehn z Fínska bol nominovaný liberálmi (vyšší post v EÚ mal sľúbený zato, že sa vzdal úlohy volebného lídra v eurovoľbách v prospech Guya Verhofstadta).

Najviac podpredsedov má najsilnejšia skupina v EP, ľudovci, ktorá získala šesť podpredsedov europarlamentu. Troch podpredsedov majú socialisti a demokrati (S&D), skupina európskych liberálov a demokratov (ALDE) získala dve podpredsednícke funkcie, hoci je až štvrtou najväčšou skupinou. Získala to za otvorenú podporu kandidáta S&D na post predsedu EP.

Po jednom podpredsedovi majú Európski konzervatívci a reformisti (ECR), Zjednotená európska ľavica (GUE) a Zelení.

Podľa štátnej príslušnosti sa o tieto funkcie podelilo 11 členských krajín, po dvoch podpredsedoch EP (z rôznych frakcií) majú len Nemci, Rumuni a Taliani. Zo 14 podpredsedníckych kresiel šesť patrí ženám.

Podpredsedovia EP môžu v prípade potreby nahradiť predsedu pri výkone jeho povinností vrátane predsedania plenárneho zasadnutia. Sú tiež členmi predsedníctva EP, čo je orgán zodpovedný za všetky administratívne, personálne a organizačné záležitosti tejto inštitúcie.



Zoznam podpredsedov EP podľa štátnej príslušnosti a členstva k politickej skupine:



Antonio Tajani, Taliansko - EĽS

Mairead McGuinnessová, Írsko - EĽS

Rainer Wieland, Nemecko - EĽS

Ramón Luis Valcárcel Siso, Španielsko - EĽS

Ildikó Gall-Pelczová, Maďarsko - EĽS

Adina Ioana Valeanová, Rumunsko - EĽS



Corina Cretuová, Rumunsko - S&D

Sylvie Guillaumová, Francúzsko - S&D

David Sassoli, Taliansko - S&D



Olli Rehn, Fínsko - ALDE

Alexander Graf Lambsdorff, Nemecko - ALDE



Ryszard Czarnecki, Poľsko - ECR



Ulrike Lunaceková, Rakúsko - Zelení/EFA



Dimitris Papadimoulis, Grécko - GUE